O TOME SE GOVORI: U pomorskoj nesreći spas je u splavi – što je sve u njoj?!

Ovih se dana u svezi s potragom za članovima posade i kapetanom Dinkom Miškićem s potonulog broda Bourbon Rhode često spominju splavi u kojima se može potražiti spas u slučaju brodoloma.

Splav se nalazi u kontejneru teškom 150 kilograma a služi za spašavanje 20 ljudi. Na njoj se nalazi niz stvari potrebne čovjeku kako bi izdržao i mjesec dana.

Kako je za RTL Danas pojasnio Željko Vulić, voditelj servisa splavi za spašavanje u Poličniku, splav se otvori za manje od minute, a na njoj je hrana u obliku visokoenergetskih pločica, a dragocjena litra i pol vode po osobi je raspoređena u male doze.

Bočne stranice poput onih u gumenim čamcima, napuhane su, visoke oko 80 centimetara, a gumirani pokrov može se navući preko cijele splavi kako bi se osiguralo da u nju ne ulazi more. Splav ima i termoizolacijski pod da ne bi došlo do pothlađivanja, isto tako i svjetlo da se ljudi unutra mogu vidjeti, a ima i dodatnu vrećicu za prikupljanje kišnice tako da se i izvana može prikupiti još pitke vode.

“Imamo prvu pomoć, pumpu za dodatno napumpavanje splavi, termoodijelo, pripadajuću pirotehniku, lampadinu (svjetiljku), tablete protiv morske bolesti, rezervno sidro, pribor za ribolov”,kaže Željko Vulić.