O TOME SE GOVORI: U pomorskoj nesreći spas je u splavi – što je sve u njoj?!

Ovih se dana u svezi s potragom za članovima posade i kapetanom Dinkom Miškićem s potonulog broda Bourbon Rhode često spominju splavi u kojima se može potražiti spas u slučaju brodoloma.

Splav se nalazi u kontejneru teškom 150 kilograma a služi za spašavanje 20 ljudi. Na njoj se nalazi niz stvari potrebne čovjeku kako bi izdržao i mjesec dana.

Kako je za RTL Danas pojasnio Željko Vulić, voditelj servisa splavi za spašavanje u Poličniku, splav se otvori za manje od minute, a na njoj je hrana u obliku visokoenergetskih pločica, a dragocjena litra i pol vode po osobi je raspoređena u male doze.

Bočne stranice poput onih u gumenim čamcima, napuhane su, visoke oko 80 centimetara, a gumirani pokrov može se navući preko cijele splavi kako bi se osiguralo da u nju ne ulazi more. Splav ima i termoizolacijski pod da ne bi došlo do pothlađivanja, isto tako i svjetlo da se ljudi unutra mogu vidjeti, a ima i dodatnu vrećicu za prikupljanje kišnice tako da se i izvana može prikupiti još pitke vode.

“Imamo prvu pomoć, pumpu za dodatno napumpavanje splavi, termoodijelo, pripadajuću pirotehniku, lampadinu (svjetiljku), tablete protiv morske bolesti, rezervno sidro, pribor za ribolov”,kaže Željko Vulić.

 

 

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!