O TOME SE GOVORI: Tko bi mogao naslijediti Vladimira Putina?

Već neko vrijeme postoje razna nagađanja o tome da ruski predsjednik Vladimir Putin ima zdravstvenih problema, a spominje se i mogući puč kako bi ga se maknulo s vlasti. Evo tko bi ga mogao naslijediti na mjestu predsjednika.

Mihail Mišustin

Mišustin je bio Putinova desna ruka i premijer Rusije od 2020. godine. Ako bi Putin umro na dužnosti, on bi po zakonu preuzeo odgovornost za vođenje zemlje tijekom njegove odsutnosti.

Hoće li trajno preuzeti tu ulogu, ovisit će i o ostalim kandidatima koji se bore za tu poziciju, piše Express.co.uk.

Sergej Sobjanin

Iako se smatra da nije član uskog kruga bliskih ljudi ruskog predsjednika, Sergej Sobjanin dijeli mnogo toga s ruskim premijerom.

Kao gradonačelnik Moskve pokazao se vrijednim za Putina na gradskoj razini, pomažući pritome ojačati savez između njegove nacionalne politike i Moskovljana.

Njegova vlast omogućila je policiji da razbije prosvjede protiv invazije Ukrajine i zabrani Paradu ponosa, što je dodatno narušilo prava LGBT osoba.

Dmitrij Medvedev

Prije Mišustina na poziciji premijera bio je Medved, koji je uz Putina bio premijer Rusije između 2008. i 2020. godine.

Nakon što su njegova dva mandata završila, svoju je ulogu zamijenio pozicijom u Vijeću sigurnosti Rusije, gdje je zamjenik predsjednika. Vijeće djeluje kao ustavno tijelo predsjednika, što znači da je Medvedev već u korak s Putinovom politikom.

Nikolaj Patrušev

Neposredno nadređeni Medvedevu je Nikolaj Patrušev, tajnik Vijeća sigurnosti Rusije.

On nadzire operaciju s vrha, što znači da ima kontrolu nad Središnjom obavještajnom agencijom zemlje, FSB-om.

Ovaj 71-godišnjak je na toj funkciji od 2008. godine, a prije toga je imao karijeru u tajnoj službi.

Aleksej Navaljni
Express.co.uk piše da postoji vrlo mala šansa za ovakav scenarij, no u slučaju da se iskorijene svi Putinovi saveznici Putinov najveći protivnik mogao bi postati lider Rusije.

Aleksej Navaljni bio je čelnik ruskog oporbenog Koordinacijskog vijeća i trenutno je šef stranke Rusija budućnosti.

Destljećima se borio protiv korupcije u svojoj zemlji, no nedavno je zatvoren pod optužbom za pronevjeru i nepoštivanje suda.

Najglasniji kritičar Putina zatvoren je prošle godine pri povratku u Rusiju nakon oporavka u Njemačkoj od trovanja nervnim agensom tijekom posjeta Sibiru 2020. godine. Navaljni je optužio ruske vlasti za trovanje, ali Moskva je to porekla.

Od početka invazije, Navaljni je oštro krtizirao rat protiv Ukrajine, a pozivao je građane i na antiratne prosvjede.