O TOME SE GOVORI: Tko bi bio najveći gubitnik ukoliko se otkaže Australian Open 2021.?

Onoga trenutka kada su organizatori velikog turnira u golfu koji se trebao održati u Australiji sredinom drugog mjeseca iduće godine otkazali isti zbog pandemije koronavirusa, a u korist “zdravlja i dobrobiti igrača, ali i ljudskog društva”, zakotrljala se priča o izglednom otkazivanju velikog teniskog turnira – Australian Opena.

Izvor: Media servis

Logiku takvog scenarija nije teško dokučiti – ako se otkazao veliki turnir u golfu koji se trebao igrati sredinom veljače, sigurno će se otkazati i veliki teniski turnir koji se treba igrati mjesec dana ranije (18. – 31. siječnja). Kako je branitelj naslova na prvom od četiri Grand Slam turnira prvi reket svijeta – Novak Đoković (osmerostruki pobjednik AO-a), priča se nastavila kotrljati sve do bombastičnih naslova u većem broju srpskih internetskih portala, po kojima bi Đoković bio najveći gubitnik neodržavanja turnira u Melbourneu, jer je to u svakom slučaju “njegov turnir” (kao što je Roland Garros Nadalov) i sjajna mu prilika da se približi Federeru i Nadalu po broju osvojenih GS-ova (Federer i Nadal po 20, Đoković 17).

Foto: Dana Anders

Ako je tako, a sve napisano upućuje da je tako, zaključak koji donose ogorčeni čitatelji u svojim komentarima gotovo je jednodušan: Australian Open se otkazuje (tko to kaže?) kako bi se još jednom (nakon otkazivanja Wimbledona i diskvalifikacije u finalu US Opena) pokušalo zaustaviti Novaka Đokovića u lovu na GS naslove, odnosno na titulu GOAT-a (najboljega svih vremena). Svako drugo objašnjenje – priča je za naivne i neupućene.

Prvi čovjek Australskog teniskog saveza i direktor Australia Opena – Craig Tiley, uputio je tenisačima pismo ohrabrenja u kojem ističe suradnju Saveza s Vladom Australije kako bi se osiguralo igračima treniranje za vrijeme 14-dnevne karantene koja je obavezna za sve koji dolaze u Australiju iz inozemstva.

Već početkom prosinca, kaže Tiley, otvorili bi se centri za izolaciju igrača (Baloni) u nekoliko australskih gradova, a Savez pregovara i sa zrakoplovnim tvrtkama kako bi se osigurao dovoljan broj komercijalnih letova. Tiley je uporni optimista i čini sve što je u njegovoj moći da se Australian Open ne otkaže i da australska vlada tenisačima dopusti određene izuzetke od strogih mjera koje su na snazi u Melbournu još od srpnja. Ukoliko ne uspije u svom naumu, najveći gubitnik, i to je neupitno, bit će – Australian Open i australski tenis općenito.

Naime, Grand Slam koji se u Melbournu igra u siječnju 2021., za razliku od prošlogodišnjeg, nije “pokriven” policom osiguranja u slučaju pandemije, pa bi njegovim otkazivanjem financijski gubici organizatora bili ogromni. Osim toga, otkazivanje početka čitave teniske sezone koje je vezano za Australiju (ATP kup između ostaloga), turnirskim domino-efektom bi i te kako poremetilo kasnija teniska događanja u svijetu. A među onima koji bi bili pogođeni zbog otkazivanja Australia Opena 2021. bio bi sigurno i Novak Đoković. To uopće nije upitno.

Komentiraj