O TOME SE GOVORI: Sve više mladih u Hrvatskoj treba psihološku pomoć

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo polovica svih mentalnih poremećaja kod mladih počinje prije 14., a čak 75% do sredine 20-ih godina.

Sve više mladih i u Hrvatskoj treba psihološku pomoć. Već gotovo 12% djece i mladih od 10 do 19 godina, ili svaki osmi u našoj zemlji ima probleme s mentalnim zdravljem, a nose se s nevidljivim teškoćama o kojima najčešće šute. Najviše ih muče anksioznost, tjeskoba i depresija.

Tena Sakar Vukić imala je 19 godina kada su počele nagle promjene raspoloženja. Od euforije do nemogućnosti svakodnevnog funkcioniranja.  – Dođe faza da ne mogu učiti, izaći na ispit, da se ne mogu koncentrirati, a nije stvar lijenosti niti volje, nego ne mogu i ne znam što sto se događa, sjeća se Tena.

Godinu dana trajala je njezina borba u tišini. Onda se povjerila majci. Stručnjaci su joj dijagnosticirali bipolarni poremećaj.

– Borila sam se s promjenama raspoloženja, sa željom da ne želim živjeti, o kojoj vi niste mogli nešto pročitati. Vi se niste baš mogli informirati tada, kaže.

Pixabay.com

S bipolarnim poremećajem živi zadnjih 17 godina i ističe – važno je otvoreno govoriti o mentalnom zdravlju. A mentalno zdravlje posljednje dvije godine velik je izazov za sve, upozoravaju stručnjaci koji rade na projektu “Mentalna higijena u školama”.

– Svakim danom sve više djece ima potrebu nam se otvarati i sve više traže, razgovor, pomoć i podršku. Nažalost, susrećemo se sve više s anksioznošću, depresijom, ističe Valentina Habunek Mrazović, pedagoginja u III. Osnovnoj školi Varaždin.

Hana Hrpka, psihologinja, predsjednica Hrabrog telefona, kaže za HRT da sve više djece zove Hrabri telefon upravo iz razloga mentalnog zdravlja te da oni sami prepoznaju da trebaju razgovarati. Izazova s kojima se susreću djeca i mladi je mnogo, od zadirkivanja, ruganja zbog odjeće, ocjena, ponašanja.

Razgovor s bližnjima nikada nije bio potrebniji, ističu stručnjaci. Psihijatar Hrvoje Handl iz Klinike za psihijatriju Sv. Ivan smatra da je najbitnija poruka za mlade da ih treba slušati.

– Na bilo koji način, premda oni kraj vas samo sjedili i bili na mobitelu, budite kraj njih i ponudite se, poručuje.

Jer slušanje i podrška prvi su korak u pokušaju da se pomogne nekome tko se u tišini nosi s izazovima mentalnog zdravlja.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!