O TOME SE GOVORI: Sve afere ministara u Vladi Andreja Plenkovića

Tomislav Tolušić, Goran Marić, Lovro Kuščević, Milan Kujundžić… Teško je nabrojati koliko je ministara u Vladi Andreja Plenkovića smijenjeno zbog krivo popunjene imovinske kartice, a pod povećalom medija sada su se našle one ministra obrane Damira Krstičevića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića.

Izvor: Media servis

Prisjetimo se kako je Plenkovićevu Vladu u 39 mjeseci napustilo 14 ministara. Premijer Andrej Plenković je u nešto manje od tri i pol godine iz Vlade izbacio 14 ministara. MOST-ovi ministri su na početku mandata morali napustiti vladajuće jer su glasali protiv odbijanja oporbenog prijedloga o izglasavanju nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

“Imamo tri ministra koji su protiv. Dakle, kolege Orepić, Dobrović i Šprlje. Zahvaljujem, molim da to konstatiramo. Molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri MOST-ova ministra. Hvala lijepa”, rekao je Plenković 27.travnja 2017. godine.

Ministra uprave Ivana Kovačića Plenković je razriješio na njegov zahtjev. Novu parlamentarnu većinu Plenković je tada formirao s HNS-om. Predraga Štromara stavio je na čelo Ministarstva graditeljstva, a Blaženku Divjak imenovao ministricom obrazovanja. Ona je nasljedila Pavu Barišića, opterećenog aferom navodnog plagiranja znanstvenog rada.

Promjene su došle u sedam ministarstava jer je i svoje ministre Plenković malo zarotirao. Nezadovoljan Davor Ivo Stier fotelju ministra vanjskih i europskih poslova napustio je zbog koalicije s HNS-om. Na njegovo mjesto došla je Marija Pejčinović Burić. Godinu dana kasnije, afera Hotmail i Agrokor stajali su ministarske pozicije Martinu Dalić.

“Kao što je predsjednik Vlade istaknuo, u dogovoru s njim, podnijela sam neopozivu ostavku na dužnost potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva. U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokorta, odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret predsjedniku Vlade, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti.”

Situacija se nakon toga smirila – sve do proljeća prošle godine. Vladu su potresale afera za aferom – nesreće, neadekvatan rad u pojedinim resorima, traljavo ispunjene imovinske kartice. U velikoj rekonstrukciji Vlade, premijer se ljetos pozdravio sa šest ministara. Marija Pejčinović Burić otišla je na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe, dok su Lovro Kuščević, Tomislav Tolušić, Goran Marić i Gabrijela Žalac Vladu napustili zbog brojnih nekretninsko-pokretninskih afera.

“I dalje stoji činjenica da je sva moja imovina transparentno unesena u imovinskoj kartici, da nema prekršaja i sumnje u časne radnje”, tvrdio je Kuščević.

“Nikada nisam bio u sukobu interesa, nikada nisam koristio svoju političku ulogu radi stjecanja nekih koristi”, poručivao je Marić.

“Očito sam pogriješio kad govorimo o upisu nekretnina u imovinsku karticu, naravno nenamjerno”, priznao je Tolušić.

“Auto u dvorištu je od mojih roditelja i zato uopće ne razumijem zašto se digla tolika prašina oko toga. Kada auto koji ja kupim bude u mom vlasništvu, naravno da ću ga prijaviti u imovinskoj kartici”, govorila je Žalac.

Nada Murganić premijerovo povjerenje je izgubila zbog brojnih problema u resoru koje nije uspjela riješiti. Nakon što je tjednima branio svoje ministre, njihove smjene premijer je ovako objasnio:

“Procjenili smo da u općim političkim okolnostima koje smo imali, jednoj, možemo reći opterećujućoj slici za Vladu u medijskom, komunikacijskom pa i političkom prostoru da su ova osvježenja bila nužna cijeneći što su ministri do sada napravili.”

Zadnji u nizu ministara koji je Vladu napustio zbog krivo popunjene imovinske kartice je Milan Kujundžić.

“Ostavka mi ne pada na pamet. Radio sam cijeli život časno i pošteno.”

Iako je u Saboru preživio dva opoziva jer je oporba bila nezadovoljna načinom na koji vodi resor, Kujundžiću je presudila imovina koju nije precizno upisao u imovinskoj kartici.

“U ovom trenutku ministar Kujundžić je bio, prije svega, fokusiran na pojašnjavanje tema koje nemaju nikakve veze niti s resorom zdravstva niti s onime što on radi. Zato sam odlučila da ga razriješim.”

Zbog pogreški u imovinskoj kartici Plenkovićevo povjerenje izgubilo je pet ministara, a svi se pitaju – tko je sljedeći?

Komentiraj