O TOME SE GOVORI: Što zna, a što ne zna Dino Rađa?

U razgovoru za beogradski tjednik “Nedeljnik”, bivši hrvatski košarkaš i aktualni predsjednik Stručnog savjeta HKS-a za mušku košarku, Dino Rađa, u svom tipičnom i osebujnom stilu, govorio je o splitskoj Jugoplastici, jugoslavenskim trenerskim autoritetima, o košarci koja se igrala u bivšoj državi i onoj koja se danas igra u Hrvatskoj i Srbiji.

Piše: Ivica Maras (Media servis)

Temu rata “na ovim prostorima”, prokomentirao je na samom početku razgovora: “Imam ti spreman odgovor koji vrijedi za svako slično pitanje. Zaboli me više ku*ac za rat. Za četnike i ustaše, za antivaksere i sve ljude ograničene pameti koji nam ne dopuštaju da živimo normalno. Zaboli me tko je prvi počeo, tko je više pogriješio. Odbijam sudjelovati u tim pričama, koje su samo hrana za idiote koji nemaju druge sreće, nego da se mrze”. Tako će o ratu Rađa. O hrani za idiote i sve ljude ograničene pameti. Za sve nas koji o tome drukčije mislimo, zaboli ga. Ko nam je kriv što smo ograničeni.

Iskreno, teško je za povjerovati da hrvatske zaljubljenike u košarku zanima što Dino Rađa misli o tome “tko je prvi započeo rat” u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća. Iako je u više navrata pripovijedao kako ga povijest fascinira i kako je htio biti profesor povijesti, o ratu i uzrocima rata, kršni Splićanin teško da će držati predavanja učenicima u hrvatskim školama ili pisati o tome znanstvene radove. U tom smislu, njegovi osobni stavovi o ratu nisu važni. Ili, kako bi sam Rađa rekao, zaboli nas što o uzrocima rata misli netko ograničenog znanja iz povijesti.

Ali nas boli kada Dino Rađa kao predsjednik Stručnog savjeta HKS-a za mušku košarku, ne zna, primjerice, koliko stranaca može igrati za reprezentaciju ili se ne može sjetiti imena i prezimena košarkaša sa popisa hrvatskih reprezentativaca. Zaboli nas, što vjerojatno zna imena svih nogometaša Hajduka, ili broj stranaca koji za Hajduk mogu igrati. Boli nas kada Dino Rađa kao predsjednik Stručnog savjeta pri HKS-u za mušku košarku kaže, kako ne prati regionalnu ABA ligu, u kojoj usput rečeno, igraju četiri najbolja hrvatska kluba i veliki broj reprezentativaca u njima.

Zaboli nas što Dino Rađa privatno misli o ABA ligi. Boli nas kada Dino Rađa kao predsjednik Stručnog savjeta HKS-a za mušku košarku, više od šest godina ne pronalazi rješenja za boljitak hrvatske košarke, već živi u košarkaškoj prošlosti bivše države, u kojoj je, a to stalno ponavlja, “sve bilo puno bolje”, pa to samo treba precrtati ovdje i sada. Zaboli nas, rekao bi sam Rađa, za nečiju opsesiju i fascinaciju jugoslavenskom košarkaškom prošlošću, kada nema od njega koristi u onome što danas radi, jer ne zna i ne shvaća da su se okolnosti u hrvatskoj košarci bitno promijenile.

Najmanje polovica njegovih nekadašnjih suigrača iz Jugoplastike, u kojoj, kaže i sam Rađa, nije bilo stranaca, danas bi u Splitu bili stranci. I nijedan od njih ne bi mogao igrati za hrvatsku reprezentaciju. Jer strancima, poznat je Rađin stav, nema mjesta u reprezentaciji dok je on predsjednik Stručnog savjeta HKS-a za mušku košarku. “I Bullsi Phila Jacksona nisu imali nekog razigravača”, prisnažio je Rađa u “Nedeljniku”, “zašto i hrvatska reprezentacija ne bi mogla bez njega”?

Stvari koje su bile dobre za Michaela Jordana i društvo, doslovno treba precrtati sada i ovdje, a ne izmišljati toplu vodu. Jasan je Rađa ko najjasniji dan. Pa nismo valjda idioti ograničene pameti, da ni to ne možemo razumjeti?!