O TOME SE GOVORI: Što je istina o ruskoj obustavi plina?

U Ukrajini i ostatku Europe trenutno prevladava strah od katastrofe koja bi se mogla dogoditi zbog sukoba koji se odvijaju oko najveće europske nuklearke Zaporižje.

Izvor: Media servis

Što se tiče razloga za obustavu isporuke plina iz Sjevernog toka 1 koja traje već gotovo tjedan dana, Gazprom i Kremlj daju različita objašnjenja.

Ruski agresor i Ukrajinske vlasti međusobno se optužuju za granatiranja područja oko nuklearke Zaporižje koja su već izazvala prekid opskrbe električnom energijom. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže kako “terorističku državu Rusiju želi zadržati ovakvo stanje što je duže moguće”.

“To se može ispraviti samo jačanjem sankcija i službenim proglašavanjem Rusije terorističkom državom na svim nivoima. Ukrajina je imala vrlo jasnu i transparentnu poziciju dok smo kontrolirali elektranu. Nije postojala prijetnja nuklearne katastrofe. Čim je došla Rusija, najgori mogući scenarij postao je realan. Zbog toga je neophodna međunarodna reakcija UN-a i svake normalne države.”

Osim bitki na terenu, nastavlja se i rusko ucjenjivanje Europe opskrbom plina. Zanimljivo je pritom istaknuti da ruski proizvođač plina Gazprom i Kremlj daju različita objašnjenja o razlozima obustave isporuke tog energenta koja traje gotovo tjedan dana.

Dok u Gazpromu tvrde kako je riječ o problemima s održavanjem plinovoda te pozivaju njemački Siemens Energy da obavi popravke, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da su sankcije Zapada jedini razlog obustave plina. Njegovu izjavu prenijela je ruska agencija Interfax.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen putem Twittera je najavila prijedloge cilj kojih je smanjenje potražnje za električnom energijom, ograničavanje cijene ruskog plina, pomaganje ranjivim skupinama građana kao i gospodarstvenicima uz pomoć prihoda iz energetskog sektora, ali i podršku proizvođačima eletktrične energije koji imaju problema s likvidnošću. Za sve će osigurati dodatna financijska sredstva.

“EU će biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno”, zaključila je Von der Leyen ističući i da ruski predsjednik Vladimir Putin energiju koristi kao oružje. Sve u svemu, Europa se i dalje nastoji riješiti ovisnosti o ruskom plinu, a većini je valjda jasno da to neće ići preko noći kao i da ćemo platiti, i već plaćamo, cijenu podrške Ukrajini.