O TOME SE GOVORI: Što ako Putin umre? – evo odgovora stručnjaka

Petnaestak dana prije negoli je Sky News objavio da bi rat u Ukrajini trebao završiti do 9. svibnja, do Dana pobjede i vojne parade na Crvenom trgu, to isto je dr. Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose rekao u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Na pitanje, vjeruje li još u taj datum, odgovorio je: “Ne bojte se, sve će opravdati ruska propaganda. Već su se sada na ruskoj televiziji počeli pojavljivati zabavni programi, koji se nisu pojavljivali od početka rata u Ukrajini. Priprema se teren za nešto, ili za veliki završetak rata ili za veliki zaborav.

Ne bi trebalo nikoga iznenaditi da samo područje Donbasa i Luganske regije ostanu područja ratnog djelovanja. No, tada se postavlja pitanje zašto je Putin sve ovo napravio”.

O tome kako je sve više informacija da je Putin bolestan pa o tome što ako Putin umre, Vidmarović za Slobodnu Dalmaciju kaže:

“Sustav se obično priprema za takve scenarije. Nitko od građana Rusije, vjerujte, to ne bi saznao dok najbliži Putinovi suradnici ne bi donijeli odluku da se jedna takva vijest može pustiti u javnost.

Kada bi kojim slučajem Putin umro danas, to ne bi bilo objavljeno prije sedam do 15 dana, odnosno dok ne završe pregovori, tj. dok se ne vidi kakvo je stanje na terenu. U takvom slučaju, slučaju Putinove smrti, njegovi najbliži suradnici boje se panike”, smatra Vidmarović.