O TOME SE GOVORI: Rusko cjepivo – spin ili kraj pandemije?

Pandemija koronavirusa završit će kada se na tržištu pojavi pouzdano cjepivo protiv koronavirusa, ističu već mjesecima epidemiolozi.

Izvor: Media servis

Upravo zbog toga, veliko zanimanje izazvala je vijest da su prvo takvo cjepivo registrirali Rusi. Oni tvrde da je njihov “Sputnik V” pouzdano cjepivo te da se već naručuje u velikim količinama. Je li riječ o ruskom spinu ili se ipak možemo nadati da je kraj koronakrize blizu?

Predsjednik Vladimir Putin slavodobitno je objavio da je u Rusiji proizvedeno sigurno i pouzdano cjepivo protiv koronavirusa. Tvrdi da je pruža efektivnu zaštitu i stabilni imunitet te je prošlo sve nužne provjere.

Štoviše, rekao je kako ga je testirala i njegova vlastita kći. “Nakon cijepljenja imala je temperaturu 38, idući je dan pala na malo više od 37 i to je bilo to”, rekao je Putin.

Znanstvena zajednica je skeptična. Najviše zbog činjenice da je cjepivo na ljudima testirano u manje od dva mjeseca. Ravnatelj američkog instituta za zarazne bolesti, Anthony Fauci sumnja da Rusi nisu obavili do kraja klinička testiranja, a tek 10 posto takvih testiranja završi uspješno.

Glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije, Tarik Jašarević izjavio je kako su u tijeku o mogućoj provjeri sigurnosti i učinkovitosti cjepiva u okviru organizacije.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je optužbe da je cjepivo, koje su nazvali “Sputnik V” nesigurno kao neutemeljene i plod konkurencije. Direktor Ruskog direktnog investicijskog fonda Kiril Dimitriev tvrdi da je 20 zemalja već zatražilo cjepivo. “Već imamo početni interes i preliminarni zahtjev za milijardu doza ruskog cjepiva. To je vrlo značajan broj.”

No jedna od tih zemalja nije Hrvatska. Evo što je na konferenciji Stožera civilne zaštite o cjepivu rekao ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak: “Ja sam uključen u sustav zajedničke nabave EU pa vam mogu reći da se Hrvatska predbilježila za miliju i pol doza cjepiva. Koje će to cjepivo biti ne odlučujemo mi, niti se to u ovom trenutku zna, nego će to biti javna nabava koju će provesti EU u momentu kada se cjepivo pojavi na tržištu.”

Ravnateljica Zarazne, Alemka Markotić dodaje: “Možemo reći da je trenutno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, 28 cjepiva u kliničkim fazama, 132 su u predkliničkim fazama. Od ovih 28 je samo šest u trećoj fazi predkliničkih ispitivanja. Dva su iz Kine, ostala su iz ostalih zemalja, uključujući Englesku i Ameriku.”

Potvrdila je da rusko cjepivo nije na tom popisu. “Definitivno postoji sumnja na razini cijele stručne zajednice da je to bio prebrzi postupak i da treća faza nije provedena u onom obimu koji je potreban, ali očekujemo više informacija s ruske strane pa ćemo moći komentirati.”

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić za Media servis je rekao kako svaku najavu o cjepivu treba dočekati s optimizmom, ali treba biti i kritičan. Potvrđuje kako u slučaju ruskog cjepiva nije napravljeno kliničko ispitivanje na velikom broju volontera, kroz duži period.

“Postoji ozbiljna kritika najavljivanja da je to cjepivo sigurno, neštetno i djelotvorno. O tome treba javno raspravljati, ne treba apriori ništa odbaciti, ali trebamo biti oprezni. Ne vjerujem u sadašnjem trenutku da je to cjepivo prihvatljivo za širu javnost u cijelom svijetu.”

Kada je realno očekivati cjepivo?

“Zadnja tri mjeseca, svi koji su radili na stvaranju cjepiva su govorili da će završiti klinička ispitivanja i proći kroz rigorozni postupak odobravanja najvjerojatnije početkom sljedeće godine, između trećeg i šestog mjeseca. No, moramo shvatiti da sve to na kraju treba biti evaluirano, potvrđeno i onda se mora proizvoditi odobreno cjepivo. Za to isto treba dovoljno vremena, mjesec, dva, tri da bi se stvorile dovoljne doze odobrenog cjepiva.”

Komentiraj