O TOME SE GOVORI: Prijeti li Hrvatskoj nestašica svinjskog mesa?

Prijeti li nestašica mesa? Gosti u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” staknuli su da je teško procijeniti što će se dogoditi sa svinjskim mesom.

– Mi smatramo da neće biti nekih većih tektonskih poremećaja. Mislim da nema smisla raditi neku paniku o nestašici. Mislim da moramo više razmišljati o nekim drugim smjerovima da smanjujemo bacanje hrane s obzirom da je Hrvatska još uvijek za 20 i nešto posto iznad europskog prosjeka po bacanju hrane na godišnjem nivou, kaže za Hrvatski radio Dalibor Vrček iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek ističe da trendovi ne trebaju zabrinjavati.

– Treba uzeti u obzir činjenicu da su cijene mesa na Hrvatskom tržištu gotovo duplo veće nego što su bile prije godinu dana. To je nešto što ne možemo gledati kao ekstra profit u tom sektoru jer se upravo ovaj sektor prethodnih nekoliko godina susretao s velikim izazovima. Prije svega zbog poremećaja u lancu dobave svinjskog mesa na europskom tržištu, zatim određenih poremećaja na svjetskom tržištu koji su bili isto izazvani afričkom svinjskom kugom u nekim zemljama Europske unije koje nisu mogle izvoziti u treće zemlje, pa su onda sve svoje viškove plasirali u okruženje Europske unije, kazao je Tušek.

Kaže da nema straha za značajan nedostatak svinjskog mesa na našem tržištu i za cijene te opstanak poljoprivrednih gospodarstava.

A Vrček je dodao: – Napominjemo da se u Europi prošle godine smanjila proizvodnja svinja za nekih pet posto. Tako da se vjerojatno očekuje da će biti nestašice svinjskog mesa i na europskom i na našem tržištu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!