O TOME SE GOVORI: Poljska će od Njemačke tražiti 1,3 bilijuna dolara ratne odštete

Točno 83 godine od početka Drugog svjetskog rata Poljska je predstavila izvještaj o šteti koju je pretrpjela u tom ratu. I najavila da će od Njemačke tražiti reparacije. Njemačka vlada smatra da za to nema pravne osnove.

Poljska od Njemačke namjerava tražiti 1,3 bilijuna dolara za štetu nanesenu tijekom Drugog svjetskog rata. Kako je najavio potpredsjednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski, Varšava s Berlinom želi pregovarati o isplati reparacija. On smatra da je riječ o iznosu koji njemačko gospodarstvo može “savršeno podnijeti”, piše Deutsche Welle.

Također je istaknuo da su brojne zemlje širom svijeta od Njemačke dobile odštetu. “Nema razloga zašto bi Poljska bila izuzeta iz tog pravila”, istakao je Kaczynski, koji je i predsjednik desničarsko populističke vladajuće stranke Pravo i Pravda (PiS).

On je dodao da predstoji “dug i težak” proces dok njegova zemlja ne dobije odštetu. Na konferenciji za novinare u Varšavi je predstavio izvještaj o procjeni štete koju je njegova zemlja pretrpjela zbog njemačke invazije i okupacije.

Njemački napad na Poljsku počeo je 1. rujna 1939. godine. To je ujedno bio i početak Drugog svjetskog rata u kojem je život izgubilo najmanje 55 milijuna ljudi – prema nekim procjenama čak i do 80 milijuna. Točnih podataka nema. Samo u Poljskoj je život izgubilo šest milijuna ljudi, uključujući tri milijuna Židova. Njemački okupatori skoro u potpunosti su uništili Varšavu i mnoge druge gradove u zemlji.

Zahtjev još nije službeno podnesen 

Na razini vlade Varšava još nije zatražila nikakvu reparaciju od Berlina. PiS se uvijek iznova zalagao za traženje ratne odštete od Njemačke, ali njemačka vlada je više puta davala do znanja da više ne vidi pravnu osnovu za reparacijske zahtjeve iz Poljske.

Njen argument je da je poljsko komunističko vodstvo 1953. godine odustalo od njemačke odštete. Osim toga, za Berlin je s ugovorom „Dva plus četiri“ o vanjskopolitičkim aspektima njemačkog jedinstva to pitanje zatvoreno. Taj ugovor su 1990. godine s jedne strane potpisale tadašnja Savezna Republika Njemačka i Istočna Njemačka (DDR), a s druge strane sile pobjednice u Drugom svjetskom ratu i on je bio temelj za ponovno ujedinjenje Njemačke.