O TOME SE GOVORI: Neke zemlje dopuštaju gledatelje na stadionima – što je s Hrvatskom?!

Utakmice Prve HNL u novoj sezoni 2020./2021. po odluci Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza igraju se do daljnjega zbog pandemije koronavirusa bez gledatelja.

Izvor: Media servis

Iz istoga razloga, bez gledatelja na stadionima igraju se i utakmice u svim pretkolima europskih nogometnih natjecanja. Koliko će se postojeće stanje promijeniti nakon UEFA-ine najave kako će se publika na stadione početi vraćati poslije susreta europskog Superkupa koji u Budimpešti igraju 24. rujna Bayern i Sevilla pred 30 posto gledatelja od ukupnog kapaciteta stadiona?

Engleska Vlada, nakon gotovo šest mjeseci zabrane, dala je “zeleno svjetlo” Brightonu i Chealseaju da odigraju danas u 16 sati prijateljsku pilot – utakmicu pred 2.500 gledatelja, kao svojevrsni test pred početak Premiershipa koji je zakazan za 12. rujna.

U međuvremenu, Francuzi su započeli svoju Ligue 1 i dopustili do 5000 gledatelja na stadionu, a Poljaci su napravili korak dalje, pa utakmice njihovog prvenstva može na stadionu pratiti 50 posto gledatelja od ukupnog kapaciteta. Toliko su do sada dozvoljavali i Slovaci, ali od 1.rujna na snazi će biti nova mjera, prema kojoj će na stadionima moći biti maksimalno 1000 ljudi.

I dok Mađari igraju svoju OTP Bank Ligu bez ikakvih ograničenja s gledateljima, u Njemačkoj nogometnoj ligi (DFL) koja starta 18.rujna gledatelja na stadionima neće biti – do daljnjega. Premda je poznata izjava ministra sporta Matišina kako bez gledatelja “nema dovoljno emocija” na nogometnim utakmicama, ruski su zdravstveni stručnjaci preporučili da gledatelji u Premijer ligi mogu ispuniti samo 10 posto kapaciteta stadiona.

Pred publikom (sa limitiranim brojem ljudi) igraju se trenutačno i prvenstva Češke, Finske, Bugarske i Cipra.

Mada je igranje nogometnih utakmica bez publike “tužnije od plesanja s vlastitom sestrom” (Luis Enriqe, španjolski izbornik), a nogomet bez “dvanaestog igrača” (navijača) besmislen i bez duše, svima je jasno kako se na nogometnim terenima “ne okreće samo lopta nego i veliki novac”. I zato je važno, zbog egzistencije klubova, da se uopće igra.

U nekim je europskim nogometnim ligama, istine radi, mali broj gledatelja na stadionima na početku sezone tek “novo normalno” stanje koje će trajati dok traje pandemija koronavirusa, a u drugima je takvo stanje “i staro i novo normalno”, pa je 30 posto gledatelja od ukupnog kapaciteta stadiona, broj koji se nažalost neće povećati u postkorona vremenima, čak ni u slučaju kada neka od tih liga slavi jubilarnu 30. godišnjicu nogometnog natjecanja.

Komentiraj