O TOME SE GOVORI: Može li ubojiti koronavirus stići do Hrvatske?

Svjetska zdravstvena organizacija danas bi trebala donijeti odluku o proglašenju međunarodnog izvanrednog stanja zbog koronavirusa koji se pojavio u Kini.

Izvor: Media servis

Uslijed zaraze tim virusom do sada je umrlo 17 osoba, objavile su kineske vlasti – 633 osobe su oboljele, 95 osoba je u kritičnom stanju.

Nakon Wuhana iz kojeg je krenula zaraza, drugi grad stavljen u karatenu je Huanggang u kojemu je od ponedjeljka zabilježeno 12 slučajeva zaraze.

I grad Ezhou danas je zatvorio sve željezničke postaje. Trgovine hranom su ispražnjene. U ovom se trenutku ne zna koliko je bolest zarazna.

Kolika je šansa da ubojiti virus dođe u Hrvatsku, otkriva u razgovoru za Media servis epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.

“Zaista je teško dati odgovor na to pitanje, ne možemo isključiti mogućnost da će se bolest pojaviti u Hrvatskoj, ali takav je rizik za sad mali.”

Ljudi koji su doputovali iz Kine u Hrvatsku, a sumnjaju da su zaraženi novim virusom, trebaju se javiti u zdravstvenu službu radi pravovremenog dijagnosticiranja i sprečavanja širenja bolesti. Lovrić Makarić za Media servis pojašnjava da su simptomi slični kao kod gripe.

“Prvenstveno povišena tjelesna temperatura, kašalj, dok u težim slučajevima može doći i do razvoja upale pluća, tada se javljaju simptomi težeg disanja i nedostatka zraka.”

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pripremaju smjernice za zdravstvene djelatnike, u slučaju da se pojavi sumnja da netko boluje od ubojitog virusa.

“Isto tako, pripremamo letke i smjernice koje će se dijeliti putnicima na aerodromima da se dodatno informiraju o mjerama prevencije.”

Kineske vlasti objavile su da je virus nastao na tržnici morske hrane u Wuhanu na kojoj se ilegalno trguje divljim životinjama, koje su zarazile čovjeka. Zdravstvene vlasti diljem svijeta pokušavaju spriječiti globalnu pandemiju. Globalni savez za cjepiva i imunizaciju objavio je da će razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa trajati najmanje godinu dana. Osim u Kini, koronavirus je zabilježen u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u Hong Kongu i Macau.

Komentiraj