O TOME SE GOVORI: Mogu li zakoni spriječiti govor mržnje na društvenim mrežama?

Podijelite članak

Hoće li Mark Zuckerberg ubuduće biti odgovoran ako osobe poput Ivana Đakića šire govor mržnje na Facebooku?

Piše: Marina Vraneković (Media servis)

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek najavila je novi zakon o nedopuštenom ponašanju na internetu, prema kojem odgovornost pada i na upravitelje društvenih mreža, kao i reviziju postojećeg Zakona o elektroničkim medijima.

Od početka prošle godine u Njemačkoj se primjenjuje strogi zakon o govoru mržnje na društvenim mrežama. Tvrtkama koje u roku od 24 sata od prijave ne uklone nepoćudni sadržaj sa svojih stranica prijeti kazna do 50 milijuna eura.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za Media servis kaže kako se u Hrvatskoj trenutno radi na novim zakonskim rješenjima koja proširuju krug odgovornosti.

“Ovaj bi se zakon zapravo odnosio na one platforme i agregatore koji nisu mediji, ne potpadaju pod Zakon o medijima i koji će morati određene sadržaje kroz modalitete, koji će biti utvrđeni, uklanjati. Postoje komunikacije Europske komisije o nedopuštenom ponašanju, i to su nekako smjernice koje ćemo i mi u Hrvatskoj slijediti”, rekla je ministrica.

Revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojat će i za komentare koji se objavljuju u sklopu tog medija. Robert Tomljenović iz Vijeća za elektroničke medije smatra da odgovornost za neprimjereni sadržaj treba preuzeti više strana jer je posljednjih godina neregulirani medijski prostor prepljavljen govorima mržnje, dezinformacijama i propagandom.

“Moje je mišljenje da je zaista vrijeme da odgovornost preuzmu internetski posrednici, ponajviše društvene mreže, platforme za razmjenu videosadržaja, kao i tražilice, jer na njihovim se platformama objavljuju ti sadržaji i oni se ne mogu više distancirati i tvrditi da ne snose odgovornost jer nisu mediji”, rekao je Tomljenović i dodao kako stroge sankcije ne bi trebale biti jedina mjera.

“Iznimno je važno jačati medijsku pismenost građana jer su vještine medijske pismenosti i vještine kritičkog razmišljanja najveća zaštita za same građane i od problema dezinformacija i od problema govora mržnje i neprimjerenog ponašanja na internetu”, kaže Tomljenović.

Da strogi zakon nije jedino rješenje, slaže i dopredsjednica Centra za sigurniji internet, Kristina Krulić.

“Govor mržnje na internetu proći će za nekoliko mjeseci u Saboru i bit će u zakonu, a dotad će se tisuću stvari promijeniti na društvenim mrežama i moderna tehnologija bit će pet koraka ispred nas i mi ćemo moći komotno mijenjati zakon”, rekla je Krulić te dodala kako smo svi svi odgovorni i trebamo reagirati kad vidimo neprimjeren sadržaj na internetu.

“Uvijek je važno da se osobu upozori, da ne idemo odmah na ovaj dio ‘ajmo to prijaviti policiji, Facebooku’, nego da se transparentno osobi da povratna informacija kako to nije u redu”, rekla je Krulić.

Komentiraj