O TOME SE GOVORI: Mogu li Plenković ili Grabar Kitarović na čelo Europske komisije?

U svom članku o mogućim rješenjima za čelna mjesta europskih institucija, belgijski dnevni list Le Soir, spominje uz hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

List navodi kako Grabar Kitarović ima solidno ministarsko iskustvo, te da je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a, a predsjednica Hrvatske je od 2015. godine.

Tvrde da bi oko Grabar Kitarović moglo biti većeg konsenzusa nego oko Plenkovića, kojeg Le Soir također navodi kao moguću opciju.

Le Soir piše kako Plenkovića cijene u redovima EPP-a, te su ga upravo stoga stavili da predstavlja stranačku grupaciju u pregovorima oko budućih glavnih pozicija u EU.

To je znak povjerenja, piše Le Soir, te bi njegov izbor mogao biti koristan, prenosi N1.

Osim tri spitzenkandidata, Webera, Timmermansa i Vestagera, Le Soir kao moguće kandidate navodi aktualne premijere Nizozemske, Belgije i Luksemburga, Marka Ruttea, Charlesa Michela i Xaviera Bettela, te predsjednicu Litve na odlasku Daliu Grybauskaite.

Valja reći kako samo Hrvatska ima dva imena koja se spominju kao mogući kandidati za neku od čelnih pozicija EU.

Europski čelnici imat će težak zadatak dogovora o prijedlogu za predsjednika Europske komisije, za kojeg su se složili da bi trebao dobiti potporu duple većine – one u Parlamentu i one u Vijeću.

Od izvanrednog summita odmah nakon europskih izbora traju konzultacije između političkih grupacija i država članica EU.

Čini se da nijedan od troje spitzenkandidata, EPP-ov Manfred Weber, socijalist Frans Timmermans i liberalka Margaret Vestager, nemaju dovoljnu potporu drugih političkih grupacija.