O TOME SE GOVORI: Koronavirus ubija starije, iznad 60 – što i kako učiniti za zaštitu?

Koronavirusom može se zaraziti svatko, no prema dosadašnjim podacima starije osobe u dobi iznad 60 godina spadaju u rizičnu skupinu razvijanja težih simptoma.

Nekih se preporuka trebaju pdridžavati apsolutno svi, no postoje i specifični koraci kojih bi se posebno trebali pridržavati stariji od 60.

Uz pomoć dva specijalista gerijatra i propisa Centra za prevenciju bolesti CNN je izdvojio natuknice koje se posebno odnose na osobe starije od 60 godina. Napominju da se upute za koronavirus mogu i mijenjati ovisno o novim situacijama.

Nivo rizika

Centar za prevenciju bolesti navodi da su starije odrasle osobe i one s kroničnim bolestima u većem riziku od razvoja težih simptoma ako se zaraze Covidom-19. Stručnjaci za zarazne bolesti kao starije osobe definiraju one koji su stariji od 60 godina, prenosi N1.

Moguće je zaraziti se virusom i u mlađoj dobi, ali posljedice su opasnije po one starije jer u starosti slabi imunološki sustav, rekao je dr. Samir Sinha, profesor na Medicinskom fakultetu u Torontu.

Osobe starije od 80 godina moraju još više paziti. Prema istraživanju objavljenom u medicinskom časopisu JAMA u kojem je sudjelovalo više od 72.000 zaraženih osoba iz Kine, stopa smrtnosti je u prosjeku 2,3%, no kod osoba starijih od 80 raste na 15%.

Koje mjere opreza možete poduzeti odmah

Otkažite sve zakazane posjete liječniku koje nisu nužne, savjetuje dr. Carla Perissinotto sa medicinskog odjela na Sveučilištu California.

Bilo da se radi o redovnom pregledu, kontroli za stanje koje je stabilno ili usputnom zahvatu, ako može čekati, bolje je odgoditi.

Ako imate zakazan važan sastanak, razmislite da ga obavite putem video poziva. Pomoću konferencijskih poziva liječnici ionako komuniciraju s pacijentima koji nisu u mogućnosti inače izaći iz kuće.

Recite članu obitelji, prijatelju, kolegi ili susjedu ako brinete za svoje zdravlje te se dogovorite da njega ili nju navedete kao kontakt u hitnom slučaju.

Inače se pridržavajte onoga čega se pridržavate u sezoni gripe: Često i temeljito (barem 20 sekundi) perite ruke. Koristite gel za dezinfekciju ako nemate sapuna i vode pri ruci iako se preferira pranje ruku.

Kako planirati dnevne aktivnosti

Starije osobe koje žive u zajednicama u kojima se virus proširio, trebaju posebno paziti.

Preporuka je izbjegavati velika okupljanja i zatvorene prostore sa slabom ventilacijom jer je na takvim mjestima mogućnost prijenosa virusa veći.

Ne morate se potpuno isključiti iz života i javnosti, ali budite pažljivi kamo idete i kako se ponašate.

Poželjno je pridržavati se zdrave prehrane i vježbanja kao što ste to dosad radili. I, stručnjaci još jednom ponavljaju, pranja ruku nikad neće biti previše.

Kako putovati

Jedna od prvih mjera prevencije je odgoda svakog putovanja koje nije nužno. Mnoge agencije i aviokompanije već su otkazale niz letova zbog zabrana ulazaka u neke zemlje.

Također, najbolje bi bilo do daljnjeg ne uplaćivati putovanja na kruzerima jer su osobe na brodu u većem riziku od zaraze zbog lakog prijenosa s osobe na osobu. Ako imate uplaćeno putovanje, otkažite ga, a velika je vjerojatnost da su agencije vć i predvidjele tu situaciju i nude mogućnost odgode ili povrata novca.

Samoizolacija

Premda se u svim područjima jače zahvaćenim epidemijom koronavirusa savjetuje samoizolacija osobama koje osjećaju simptome, stručnjaci upozoravaju i na dvosjekli mač samoizolacije, pogotovo kod starijih osoba.

Naime, usamljenost i depresija uzrokovane izoliranjem od društva, mogu biti jednako pogubne za starije osobe pa se savjetuje da dugoročno svakako ostanu barem u telefonskom kontaktu s obitelji i prijateljima.

Samo obavještavanje bliskih osoba o tome kako se osjećate ili razgovor o situaciji, može pomoći. Dr. Perissinotto kaže da stariji ljudi koji se dobro osjećaju, mogu voditi uobičajen svakodnevni život, ne bi trebalo biti problema uz veliki oprez.

Savjeti za obitelj starijih osoba

I obitelj može pomoći starijim osobama ako postoji potreba da se izoliraju kod kuće.

Treba provjeriti ima li osoba sve što joj treba da neko vrijeme provede bez izlazaka. Ako nema, pomozite im da se opskrbe potrebnim.

Treba biti pri ruci i u slučaju da se stanje pogorša ili ako treba uputiti video poziv liječniku.

Naravno, jedna od najvažnijih stvari je da osoba koja je zaražena, ne posjećuje starije. Zaražene osobe trebaju izbjegavati kontakt s bilo kim i savjetovati se sa stručnjacima o daljnjim koracima.

Komentiraj