O TOME SE GOVORI: Kako je Nenad Bjelica ukrao splitski derbi

Kada se u hrvatskom nogometnom prvenstvu sastaju Hajduk i Dinamo, neovisno o tome gdje se utakmica igra, koje se kolo igra, kolika je bodovna razlika između “bijelih” i “modrih”, tko je trenutačno u boljoj formi i kome su bodovi važniji – ostale se utakmice domaćeg prvenstva posve očekivano guraju u drugi plan, a derbiju se posvećuju naslovne stranice ili prve minute sportskih vijesti.

Izvor: Media servis

Današnji koronaderbi (ukupno 92. u HNL-u) pred praznim poljudskim tribinama, koliko god se trudili dati mu na važnosti, nije i ne može biti ni sjena onakvog nogometnog spektakla kakav smo navikli gledati ranijih godina u nadahnutoj režiji Torcide. Donekle je utješna jučerašnja vijest, kako će se odlukom HNS-a navijači nakon dva mjeseca ipak vratiti na tribine od sljedećeg, petog kola HNL-a, njih 30 posto od ukupnog kapaciteta stadiona, bez gostujućih fanova. Što se derbija tiče, ova je odluka zakasnila samo jedno kolo i ako sve bude išlo po planu, Dinamo i Hajduk igrat će pred publikom tek njihov 93. derbi u HNL-u koncem studenoga u Zagrebu, opet bez Torcide.

Koliko god se pred današnji splitski derbi pisalo i pričalo o grčkom napadaču u bijelom dresu – Diamantakosu i njegovoj ubojitoj ljevici, o taktičkim idejama Tudorovog nasljednika na klupi Hajduka – Harija Vukasa ili mogućim kalkulacijama stratega “modrih” Zorana Mamića sa sastavom koji će istrčati na poljudski travnjak (Dinamo u srijedu igra “utakmicu godine” u Mađarskoj), ostaje dojam kako je najintrigantnija domaća nogometna tema ovih dana – novi trener Osijeka Nenad Bjelica.

Dva sata prije derbija u Dioklecijanovom gradu, svoj debi u gradu na Dravi na klupi “bijelo – plavih” imat će protiv Rijeke čovjek koji je ostavio veliki trag u Osijeku kao igrač i još veći na Maksimiru kao trener. Bjelica je u stilu engleskih nogometnih menadžera dobio odriješene ruke od mađarskih vlasnika u slaganju kompletne sportske politike kluba, pa je u Osijek doveo i svoj cijeli šesteročlani stožer koji mu je asistirao u Dinamu, a potom i dva nova igrača (lijevi bočni Mario Jurčević i stoper Jose Antonio Caro).

I tu sigurno Bjelica neće stati. Silnom energijom i ozbiljnošću koja ga krasi započeo je odmah radove na “kopanju temelja” nogometnog projekta koji se zove “Europski Osijek”. Temelji novog stadiona na Pampasu, čiji je kapacitet 12.850 gledatelja davno su iskopani. Bjelici motiva ne manjka: osim velike privrženosti slavonskom prvoligašu, sigurno ga još uvijek boli način na koji su ga se ovoga proljeća riješili na Maksimiru nakon rezultatskih uspjeha Dinama u Europi dvije godine zaredom, koji su klupsku blagajnu napunili do vrha.

O velikim planovima i visokim ciljevima Bjelica ne priča puno. Već sada je fokusiran isključivo na današnju utakmicu s Rijekom u Gradskom vrtu. I premda je Dinamo odmakao osam bodova u prva tri kola prvenstva, navijači Osijeka vjeruju da je u prvenstvenom maratonu od 36 kola sve moguće. Vodostaj optimizma u nogometnom Osijeku dolaskom Nenada Bjelice za kratko je vrijeme premašio vodostaj Drave.

A jedna nova i obećavajuća priča iz Osijeka koja bi u dogledno vrijeme mogla izmijeniti dugogodišnji “copy paste” izgled hrvatskog nogometnog prvenstva, privukla je na sebe veliku pažnju i premašila zanimanje za veliki derbi u Splitu.

Komentiraj