O TOME SE GOVORI: Jesmo li spremni za kraći radni tjedan?

Dolaskom pandemije značajno se promijenio način rada. Rad od kuće postao je uobičajena pojava, baš kao i tzv. hibridni način rada.

Izvor: Media servis

S druge strane kako bi povećali produktivnost sve više zemalja i tvrtki eksperimentira s uvođenjem četverodnevnog radnog tjedna, odnosno skraćivanjem radnog vremena. Istražili smo koliko su takve mogućnosti realne, i kako na njih gledaju radnici i sindikalisti.

Islandski eksperiment s četverodnevnim radnim tjednom pokazao je da je moguće raditi manje, a istodobno efektivnije. Od lani su se sa skraćenim radnim tjednom pohvalile i pojedine tvrtke u Hrvatskoj.Mogućnost fleksibilnijeg radnog vremena pozdravljaju, ali su svjesni da ne može svima biti dostupna kažu nam građani u anketi….

“Svako vrijeme koje daš osobi da provede slobodno sa svojom obitelji se sigurno odražava i na posao, jer dolaziš puno svježiji i odmorniji i bistrije glave, tako da mislim da je to jako dobra inicijativa i sa time se ne može pogriješiti.”

“To bi bilo sjajno! Imali bi više vremena za razne aktivnosti, hobije, za sebe i obitelj. Bilo bi dobro imati tu mogućnost.”

“Nema šanse, četiri dana se neće dogoditi nikada. Radimo sedam dana u tjednu, a kamoli 4. Mislim, možemo raditi 4 dana, ali ne možemo očekivati da ćemo biti plaćeni za 4 dana, jednako kao što smo za 5 ili 7.”

“Osobno ja bih to prva potpisala, ali ovisi o branši. Jednostavno, to je moguće provesti u neki uredskim poslovima i firmama koji mogu naviknuti svoje klijente da su dostupni od ponedjeljka do četvrtka, međutim u drugim branšama gdje vi morate imati dostupnu uslugu od 0-24 kao što je hotelijerstvo, trgovina, zdravstvo mislim da je to vrlo teško i onda dolazimo do toga je li to pravedno prema službama koje su neophodne da bi društvo funkcioniralo.”

Teško je reći bi li skraćivanje radnog vremena bilo nepravedno prema određenim strukama kaže Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, jer onda bi se moglo reći, a što je sa osobama koje rade nedjeljom, koje rade 6 ili 7 dana u tjednu, odnosno što je sa onima koje rade noćne smjene. Po njemu jedino pravo rješenje bi bilo skraćivanje radnog tjedna na 36 sati, ali uz jednaku plaću.

“Jedino pravo skraćenje radnog tjedna je da se smanji broj radnih sati, a radnicima ostavi ista plaća. Ovo preraspoređivanje nije ništa drugo nego da odgovara i poslodavcu i radnicima, ali nije značajan pomak. Za pojedinca može biti nekakav pomak, ali za većinu to ne bi predstavljao poseban pomak.”

A što se tiče hibridnog rada, mnogi ga se ne žele odreći….

“Hibridni način rada je odličan. Omogućuje nam da malo ublažimo taj efekt privatnog i poslovnog i super je stvar. Mislim da smo puno produktivniji.”

“Jako puno mojih kolega je jako dobro prihvatilo tu mogućnost i čak se ne žele vratiti.”

“Kad je počela pandemija, u mojoj bivšoj firmi bili smo 100% od doma i ni posao nije patio, ni financije firme nisu patile, a ljudi su se osjećali bolje i slobodnije, fleksibilnije.”

“To ovisi o svakom ponaosob. Tu je možda jednostavija primjena, zato što nekako je odluka pojedinca. Pri tome mislim da društvo ne bi trpilo posljedice ili nedostupnost usluga. Bi li to dugoročno štetilo ili ne društvu prekratko je razdoblje da bi se to vidjelo.”

A u iščekivanju skraćenog radnog tjedna, pozdrav svima koji rade i ove nedjelje.