O TOME SE GOVORI: Je li rješenje da se stranke ne financiraju iz državnog proračuna?

Ideja o ukidanju financiranja političkih stranaka iz državnog proračuna, odnosno džepova građana, na prvu djeluje jako primamljivo.

Izvor: Media servis

Ipak, postoji i druga strana medalje, odnosno vuče pitanje hoćemo li na taj način otvoriti vrata crnim fondovima, izvlačenju novca i sumnjivim donacijama. Živi primjer – Fimi media, a mnogima je problem i Živi zid.

Iza incijatve ‘Uzmite novac strankama‘ stoji Živi zid, a građane pozivaju na potpise za referendum uz riječi ‘spriječimo pljačku naroda‘. Prvog dana prikupljanja potpisa predstavnik inicijative

Denis Martinić je rekao da je namjera referenduma: “Kako bismo spriječili financiranje stranaka iz državnog proračuna, da se financiraju isključivo donacijama pa da vidimo do kud će tako doći”.

No hoćemo li doista na ovaj način spriječiti pljačku ili osigurati da se ista odvija ispod radara? Gdje će stranke donacijama stići? Možda do novih afera Fimi media?

“I danas postoje crni fondovi, postojali su i prije, pogotovo u HDZ-u. To bi trebalo bolje regulirati nego do sada. Ali maknuti ovo legalno financiranje i ostaviti prostor ljudima koji na sumnjiv način preko politike žele doći do svog interesa i to naravno izfinancirati, u najmanju ruku je neozbiljno”, rekao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak za Media servis i dodao: “Ako ukinete u potpunosti financiranje onda ćete dobiti plodno tlo za razne i međunarodne manipulacije. Ostavljamo prostor da čak i druge države financiraju političke stranke u Hrvatskoj što o nda definitivno graniči sa zdravom pameću”.

Na ovu ideju osvrnuo se i ministar Predrag Štromar gostujući u Intervjuu tjedna Media servisa. Istaknuo je da je financiranje stranaka iz državnog proračuna praksa u svim zemljama članicama Europske unije. Na pitanje bi li ukidanjem te prakse otvorili Pandorinu kutiju, odnosno pospješili pojavu crnih fondova, odgovorio je: “To je svakako moguće i zato zakon mora biti jasan, konkretan i mora se raditi po zakonu. Zadnji zakon koji je izglasan je kvalitetan i dobro regulira rad stranaka”.

No prije svega problem je u stranci koja stoji iza ideje – Živi zid, iako sa suprotnih strana, složni su i Štromar i Beljak.

“Kad gledam od koga dolazi inicijativa, onda je jasno da se ne radi o populizmu, nego o licemjerju par exelans”, rekao je Beljak.

“Čudi me da to traže oni koji su zamračili milijun kuna, koji su imali svoju podružnicu Abecedu demokracije. Mislim da Živi zid prvo treba počistiti ispred svog praga”, zaključio je Štromar.

Komentiraj