O TOME SE GOVORI: Ima li Europa snage suprotstaviti se Trumpovoj “America first” politici?

Svjetski poredak kakav poznajemo od Drugog svjetskog rata do danas je gotov, izjavila je sredinom svibnja njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu za njemački list Süddeutsche Zeitung.

Izvor: Media sevis

Naglasila je da se Europa, suočena s izazovima koje joj postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti u zajednički front. Je li to potrebno, je li moguće i kako u tome uspjeti?

“Nema sumnje da se Europa treba repozicionirati u izmijenjenom svijetu. Stare sigurnosti postratnog poretka više ne vrijede”, rekla je Merkel svjesna Donalda Trumpa i njegove politike “America first”.

S druge strane, Trump optužuje kancelarku da “upropaštava Njemačku” dopuštajući stotinama tisuća izbjeglica da dođu i ostanu u Njemačkoj. Trumpove nediplomatske kritike nastavile su se i u vidu izdvajanja sredstava za NATO savez, a tu je i trgovinska politika. Jasno je bilo da će Trumpovim dolaskom na vlast doći do promjena u odnosima, rekao nam je vanjskopolitički analitičar Božo Kovačević.

“Trumpova politika America first iznosi jednu poruku – o budućim politikama i suradnji SAD neće pregovarati, SAD će donositi odluke, a oni koji su spremni to prihvatiti bit će saveznici, a oni koji ne prihvate su neprijatelji”.

Trump, podsjetimo, podržava Brexit. Kovačević kaže da je to zato što SAD-u ne odgovara snažna Europa.

“Osobito im ne bi odgovarale Sjedinjene europske države, koje bi bile važan gospodarski, poliički i sigurnosni faktor u svijetu. Interes je Amerike da Europa bude razjedinjena i ovisna o SAD-u, da im mogu prodavati oružje i ukapljeni plin koji su skuplji od ruskog te da Europa bude ovisna o SAD-u. Trump Europi nudi reket”.

Bez obzira na neke razlike SAD i Europa čine politički Zapad, rekao nam je bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

“Zauzimam se za to da spriječimo raskol Europske unije i SAD-a”.

Ima li Europa, sa svim svojim unutarnjim problemima, snage za ujedinjenje i suprostavljanje? Evo što kaže Kovačević.

“Ključni problem EU-a je to što ne zna kuda krenuti na križanju na kojem se trenutno nalazi. Da li ići prema većem stupnju vertikalne integracije ili Uniju tretirati isključivo kao proračunski mehanizam”.

Kako se onda Europa može suprotstaviti SAD-u, ali i brzo rastućoj Kini?

“Europa mora podići svoju konkurentnost da bi učvrstila svoj položaj ekonomske sile. Da bi to postigla mora povećati stupanj integracije, a da bi bila uvjerljivi subjekt međunarodnih odnosa mora biti sposobna samostalno se braniti”.

Na istom tragu je i Kovač koji smatra da je Trumpov zahtjev za većim ulaganjima Europe u NATO savez opravdan.

“Zemlje članice NATO saveza iz Europe trebaju pokazati jednu spremnost da same uspjevaju skrbiti o sigurnosti Europe. Na nama je da budemo glavni čimbenik stabilnosti i sigurnosti”.

Europski čelnici moraju sjesti za stol i vidjeti kako EU približiti građanima te je na taj način osnažiti, zaključuje Kovač.