O SUKOBU INTERESA: Novaković o Plenkoviću, Krstičeviću, Z. Mariću i Grabar Kitarović

Foto: Screenshot/HRT
Foto: Screenshot/HRT

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, gostovala je na HRT-u i govorila o nekim predmetima koji će se naći na sjednici već u petak.

“Na njoj će između ostalog biti i predmet ministra financija Zdravka Marića koji će se moći izjasniti”, rekla je Novaković za HRT. “Pozvali smo i druge osobe koje imaju saznanja koja moramo utvrditi. Stanje nije jasno i neke činjenice nisu utvrđene, kontradiktorne su u jednom segmentu i taj segment želimo raščistiti i eventualno završiti predmet”.

Teško joj je predvidjeti, reče, može li se sve što će biti na dnevnom redu riješiti u jednom danu. “Voljeli bismo zatvoriti predmet jer smatramo da je već predugo na dnevnom redu”, rekla je.

Osim Petrova pozvana još jedna osoba, napomenula je, ali nije otkrila ime kako ta osoba ne bi saznala preko malih ekrana da je pozvana, ako nije još primila poziv.

Komentirajući predmet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezin put u Ameriku, Novaković je rekla da Povjerenstvo nije dobilo sve potrebne informacije jer je predmet proglašen državnom tajnom, te je dodala: “Ono što imamo – na temelju toga ćemo donijeti odluku. Nekoliko smo puta uputili dopis. Morat ćemo zaključiti prema stanju koje je u ovom trenutku. Predmet bi se zato mogao i naći uskoro na sjednici jer nema više nikakvih radnji koje bi Povjerenstvo moglo poduzeti”.

O tome kako bi i premijer Andrej Plenković trebao biti predmet Povjerenstva zbog zapošljavanja članova obitelji, Novaković je rekla: “Voljela bih naglasiti je da svi ti predmeti ne ovise o nama. Mi moramo utvrditi činjenično stanje, a da bi to napravili potrebni su nam odgovori tijela od kojih smo zatražili informacije. Tada možemo napraviti analizu cijelog predmeta. Mi ne možemo napamet donositi odluke… Očekujemo da te predmete riješimo prije ljeta”.

Novaković je rekla i kako imaju sve potrebno u predmetu ministra Damira Krstičevića. “Predmet ministra Damira Krstičevića ćemo vrlo brzo riješiti upravo zato jer smo dobili sve potrebne dokumente na vrijeme”, rekla je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Komentiraj