O SMRTI NA DIJALIZI U ČAKOVCU: Evo što kažu iz sindikata medicinskih sestara i tehničara

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara povodom tragičnog događaja u čakovečkoj bolnici u kojoj je pacijent preminuo tijekom dijalize, izrazio je najiskreniju sućut obitelji preminulog pacijenta, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Sindikat već godinama naglašava i upozorava kako nedostaje veliki broj medicinskih sestara i medicinskih tehničara, a najnovije istraživanje Ministarstva zdravstva ukazuje na nedostatak četiri do pet tisuća medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

No taj broj zasigurno je i puno veći jer je istraživanje Ministarstva zdravstva rađeno prema pravilnicima o sistematizaciji ustanova koji nisu u potpunosti usklađeni s Pravilnikom o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti.

Isto tako, Sindikat niz godina traži povećanje upisnih kvota u škole za medicinske sestre, traži da se struka proglasi deficitarnom, kao i da se uvede stipendiranje mladih koji će se odlučiti za ovaj častan i požrtvovan poziv te određeni vid stambenog zbrinjavanja, a sve zbog velikog manjka medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

No za navedeno, nažalost, do sada nije bilo sluha u nadležnim institucijama, počevši od Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se očito krene govoriti o gorućim problemima tek kada se dogodi ovakva tragedija.

U trenutnoj situaciji kada smo suočeni s epidemijom covida-19, medicinske sestre i medicinski tehničari, kao i ostali radnici u sustavu zdravstva nalaze se pod dodatnim pritiskom i velikim opterećenjem, koliko psihičkim, toliko i fizičkim, te je potrebno hitno krenuti rješavati probleme koji utječu na funkcioniranje i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava. S obzirom na ovu tešku i tužnu situaciju pozivamo javnost i medije da se suzdrže od javne osude te molimo da se pričeka kako bi nadležne institucije utvrdile sve činjenice ovog nesretnog događaja.”

Komentiraj