O RAKETAMA NA POLJSKU: Treba procijeniti situaciju, a pad drona u Zagrebu još istražuje DORH

Nižu se reakcije na jučerašnji pad raketa na teritorij Poljske. Iako se još uvijek se ne zna od kuda su točno rakete došle, kao niti tko ih je ispalio, poljski dužnosnici zatražili su hitan sastanak članica NATO-a, a Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu.

Izvor: Media servis

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je sućut Poljacima i poljskoj vlasti te poručio da treba najprije dobro procijeniti situaciju.

“Što se tiče NATO-a treba prije svega procijenjivati informacije na koji će se način istraga razvijati i što će biti prikupljeno tijekom istrage. Na taj način će se dopustiti da se razvijaju stvari koje su sukladne Sjevernoatlantskom ugovoru.”

Ministar nije htio uspoređivati reakciju NATO-a na pad drona u Hrvatskoj te na pad raketa u Poljskoj.

“Situacija se puno više uozbiljila od onih početaka. Mnogi tada nisu bili svjesni što se događa na tlu Ukrajine. Vidimo kroz izjave NATO-a i članica EU-a koji su sve izazovi za nas. Situacija je neusporediva. Treba pustiti da istraga obavi svoj posao, a onda vidjeti na koji način uopće pristupiti problemu.”

Kada je pad drona u pitanju, Banožić poručuje da DORH vodi istragu u određenom pravcu. Komentirao je i izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je rekao da ministar krši Ustav jer bez konzultacija s njim o obuci ukrajinskih vojnika razgovara u Europi.

“Predsjednik je mene već nekoliko puta optužio i za teška kaznena djela i nije se ispričao javnosti za sve to što je govorio pa će tako biti i za ovo.”

Nadalje ističe da će Hrvatska i dalje podupirati Ukrajinu, a na pitanje hoće li Hrvatska donirati zrakoplove, odgovara:

“Kada govorimo o tim odlukama, one su donesene pod klasifikacijskim oznakama što je u interesu za Hrvatsku i ne komentiraju se u javnosti. Zašto ih predsjednik komentira u javnosti, neka on pojasni. Zanimljivo je da on klasifikaciju podataka, kada je riječ o korištenju vojnih resursa bez konkretne zakonske osnove, ne komentira i to je velika tajna. No, kada treba komentirati nešto od strateškog interesa za RH, onda se o tome treba raspravljati u javnosti.”