O POREZU NA EKSTRA PROFIT: Ne radi se o kažnjavanju uspješnih – to je doprinos solidarnosti

U uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na brojne aktualnosti koje su obilježile tjedan iza nas, ovaj aktualni, ali i na neke koje tek prethode.

Izvor: Media servis

Osvrnuo se na proračun za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu koje su usvojene u ponedjeljak.

”Ovo je prvi proračun iskazan u eurima, prvi koji ćemo provoditi kao članica europodručja i kao članice Schengenskog prostora, kada bilježimo povijesno najviši investicijski rejting po sve tri strane rejting agencije . Unatoč negativnim globalnim trendovima uspjeli smo predvidjeti da će gospodarstvo rasti iduće godine 0,7%”.

Dodao je kako se ovakvi gospodarski rezultati događaju prije svega zahvaljujući agilnosti poduzetnika, doprinosu radnika, racionalnom upravljanju javnim financijama, kao i doprinosom Vladinih mjera.Dotaknuo se i prijedloga Zakona o dodatnom porezu na dobit koji će danas biti u upućen u javno savjetovanje.

”To je doprinos solidarnosti, ovo je kriza gdje oni koji imaju više trebaju pomoći onima koji imaju manje. Ovdje se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni, nego o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji imaju manje. Bitno je da sve što prikupimo kanalizirano izravno prema onima koji su najslabiji u hrvatskom društvu”.

Izrazio je i solidarnost s Poljskom u kojoj je prekjučer došlo do pada projektila u blizini granice s Ukrajinom kojem su život izgubile dvije osobe.

”Obavljene su konzultacije na Sjevernoatlantskom vijeću. Nema indikacija da će se aktivirati članak 4. Ono što očekujemo je da se ispitaju sve okolnosti. Pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu”.

U nastavku su se na dnevnom redu sjednice našle i izmjene četiri zakona – Zakona o ustanovama, Zakona o udrugama, Zakona o zakladama te Zakona o trgovačkim društvima, a ministrica poljoprivrede Marija Vučković predstavila je Prijedlog odluke o donošenju Programa pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom.

”Ovim programom se omogućuje nastavak stočarske proizvodnje u područjima u kojima su naredbom propisane mjere sprječavanja širenja bolesti, kroz pomoć se također omogućuje lakša nabavka novog rasplodnog materijala, kao i uzgoj vlastitog što će omogućiti zadržavanje i poboljšanje genetskog potencijala te se provedbom programa pozitivno utječe na ostanak stanovnika na ruralnim područjima s višom razinom depopulacije”.