O PLAĆI RIMAC NAKON SMJENE: Što ja sad tu mogu – kaže Plenković, a Božinović bi mijenjao zakon

Svaki na svoj način premijer Andrej Plenković i ministar Davor Božinović komentirali su zakon koji dužnosnicima daje pravo na naknadu i nakon odlaska – šest mjeseci puna plaća i još šest pola.

Upitan je li moralno u redu da Josipa Rimac ima pravo na naknadu plaće po principu 6+6, Plenković je rekao da je to trenutno takav zakonski okvir.

“Mislim da je to krajnje neobična situacija. Ne imenujete ljude na dužnosti da bi se bavili poslovima koji su nevezani za njihove nadležnosti, a ovo je očito bilo apsolutno s one strane zakona”, rekao je Plenković.

Vidjet će se hoće li Rimac tražiti aktivaciju toga prava, dodao je, a potom rekao: “Što ja sad tu mogu? Takvi su propisi. To postoji zbog toga da ne odete iz ministarstva X u firmu Y kojoj bi na neki način moglo pogodovati to što ste radili u ministarstvu. To se zove tzv. cooling off period. Ovo je neka druga vrsta cooling offa”.

Komentirajući slučaj Josipe Rimac, ministar Davor Božinović je potvrdno odgovorio na pitanje bi li trebalo mijenjati zakon kako bi političari koje se kazneno goni zbog korupcije ostali bez prava na plaću 6+6 mjeseci. “Zakon bi trebalo mijenjati, a osobe koje se kazneni progoni zbog sumnje na korupciju ostale bi bez naknade ako bi im se potvrdila optužnica”, rekao je Božinović.