O PADU AVIONA I SMRTI PRIGOŽINA: Putin uvjerava da će istraga biti temeljita

Vijest o pogibiji vođe plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina u padu zrakoplova odjeknula je svijetom.

Izvor: Media servis

Razlog nesreće još uvijek nije poznat, a sve dok ne bude, nastavljaju se nagađanja je li uopće riječ o nesretnom slučaju ili je riječ o odmazdi ruskog lidera Vladimira Putina na neuspjeli puč Wagnera u lipnju.

Za članove njegove skupine stvar je jasna, tvrde da krivci za njegovu smrt sjede u Kremlju te najavljuju osvetu. A ruski predsjednik oglasio se o nesreći. Izrazio je sućut obiteljima poginulih, a za Prigožina je rekao da je bio nadaren poslovni čovjek, ali i čovjek teške sudbine s velikim pogreškama u svom životu, ali koji je postizao potrebne rezultate. Što se tiče istrage je rekao:

”Preliminarna istraga ovog incidenta bit će provedena u cijelosti i dovedena do kraja, nema sumnje. Vidjet ćemo što će istražitelji reći u skoroj budućnosti. Istraga će potrajati neko vrijeme”.

Dok istina ne ispliva na vidjelo, ono što je poprilično jasno svima, ovo nije ni prvi, a vjerojatno ni zadnji nesretni slučaj Putinovih oponenata u Rusiji u posljednje vrijeme.

Dok je Prigožinova smrt još uvijek obavijena velom tajne, nisu izvještaji s ukrajinskog bojišta na kojem i dalje bijesne bitke. Obje strane izvještavaju o svojim uspjesima, a prvi čovjek Ukrajine Volodmir Zelenski uvjeren je da će pobjeda ipak prevagnuti na njihovu stranu.

”Nećemo dopustiti da ukrajinska neovisnost isklizne iz ukrajinskih ruku. Svi smo ujedinjeni u tom razmišljanju. Sjećamo se što je prošao ukrajinski narod. Vidimo prijetnje. Borimo se protiv neprijatelja. I znamo što možemo. Mi znamo kako pobijediti! I to ćemo učiniti”.