O OPTUŽBAMA IZ SRBIJE: Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, branitelje, časnike…

Nakon što je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio optužnicu zbog navodnih zločina hrvatskih ratnih pilota u BiH za vrijeme Oluje, iz Srbije najavljuju podizanje novih optužnica.

Izvor: Media servis

Dok sa srpske strane pljušte reakcije ponosa na potvrđenu optužnicu, s hrvatske strane se čekaju potezi i reakcija države.

Srbija četvoricu hrvatskih pilota tereti da su ubili 13 civila od čega šestero djece, a srpski državni vrh s ponosom gleda na podignutu optužnicu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže kako se nada da će zločinci odgovarati. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković optužnicu je nazvao Vučićevim poslom te dodao da se Srbija mora okrenuti budućnosti i ponašati europski ako planira put prema Europskoj uniji.

Na to je reagirala srbijanska premijerka Ana Brnabić. Na Twitteru je poručila: “Jedna članica EU se usuđuje javno reći da ako tražite pravdu za ubojstvo srpske djece da zbog toga ne možete biti dio EU. To je vladavina prava? To su europske vrijednosti? I nije vas sramota to reći otvoreno“?, upitala je. Svoje objave na Twitteru završila je pitanjem “kada će se steći uvjeti da Aleksandar Vučić posjeti najveće mjesto stradanja srpskog naroda – Jasenovac”.

Za Tanjug je situaciju komentirao državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije Nemanja Starović:

“Reakcije iz Hrvatske nažalost ne predstavljaju iznenađenje. Tome svjedočimo u jednom dugom kontinuitetu. Pogotovo je značajna izjava gospodina Jandrokovića koji govori da će Hrvatska blokirati europski put Srbije. Sasvim je izvjesno da će Zagreb, ukoliko mu to bude dopušteno od strane europske administracije, i dalje nastojati realizirati svoje bilateralne ciljeve u kontekstu procesa europske integracije Srbije.”

Potvrđena optužnica iz Beograda tereti Vladimira Mikca, Zdenka Radulju, Željka Jelenića i Danijela Borovića za ratni zločin protiv civilnog stanovništa. Da će Hrvatska zaštititi pilote rekao je Gordan Jandroković, a u istom tonu govori i ministar branitelja Tomo Medved:

“Pokušavaju izmijeniti karakter Domovinskog rata, ali to im neće uspjeti. Ta teza vezana za pokušaje promjene karaktera vojno redarstvene operacije Oluja neće proći. Međunarodni sud u Haagu donio je jasan pravorijek i ocjenu vojno redarstvene operacije Oluja. Zaštitit ćemo sve hrvatske generale, branitelje, časnike… Zaštit ćemo ih čvrsto.”

Osim potvrđene optužnice protiv četvorice pilota, iz Beograda najavljuju još novih optužnica. Odvjetnik preživjelih Dušan Bratić podnijet će kaznenu prijavu za isto kazneno djelo za koje se terete i piloti. Slijede kaznene prijave protiv brigadira Ilije Maričića, pomoćnika načelnika Glavnog stožera zaduženog za upotrebu Ratnog zrakoplovstva, kao i protiv admirala Davora Domazeta Loše, koji je za Media servis rekao da nema komentara na optužnice i da je zadatak zakonodavne i izvršne vlasti koja razgovara s Beogradom da ih komentira.

Kaznena prijava biti će podignuta i protiv generala Pavla Miljavca, koji je za HRT rekao:

“Jednostavno mi nije jasno na temelju čega će oni sad dizati optužnice. Na temelju lažnih svjedoka? Ja samo znam da mi to radili nismo, ni u jednom momentu zapovijed nije bila da se tuku civili. Ako vi dižete optužnicu protiv najviše pozicioniranih generala, to ne može biti ništa drugo nego udar na državu. Mislim da bi se država trebala uključiti i poduzeti mjere.”

Reakcija države još se uvijek čeka. Što skoriji odgovor očekuju i iz stranke Hrvatskih suverenista koji kažu kako je cilj ovih optužnica prvenstveno pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora. Suverenisti dodaju kako očekuju da DORH podigne optužnice protiv Vučića i bivšeg predsjednika Tomislava Nikolića zbog poticanja na terorizam na tlu RH.