O (NE)RADU NEDJELJOM: Plenković siguran da njihov “recept” prolazi – Severu i 16 radnih previše

Zabrana rada trgovina nedjeljom i blagdanima u saborskoj je proceduri i dio Hrvata je obradovala, a dio negoduje i protivi se bilo kakvoj zabrani. Nekima ne odgovara ni što će se dozvoliti rad 16 nedjelja, a svi pozdravljaju to što će satnica nedjeljom i blagdanima biti za 50 posto viša.

Izvor: Media servis

Dan nakon usvajanja na Vladi premijer Andrej Plenković je izrazio vjerovanje da će proći njihov prijedlog o ograničavanju rada nedjeljom jer su se za to, kako kaže, jako dugo pripremali.

‘Uzeli smo u obzir sve elemente, razumjeli koliko je važno pronaći balans između privatnog i poslovnog života i regulirati taj rad s maksimalno 16 nedjelja. Verujem da ćemo prvo dobiti podršku u Saboru za taj Zakon, drugo da smo kroz Zakon o radu odlučili platno valorizirati i financijski nadoknaditi taj rad nedeljom 50 posto više. Mislim da je taj paket adekvatno predložen i vidjet ćemo kroz raspravu i očekujem da će dobiti potporu”.

Komentirao je i to što su odustali od tzv. priziva savjesti.

”Riječ priziv savjesti se uopće nije koristila do ovoga tjedna, niti smo je mi ikada spomenuli niti je itko to govorio. Nego smo malo sagledali koliko bi realno bilo da nam sve funkcionira, a u toj varijanti da ne dođemo u situaciju da nema dovoljno djelatnika za funkcioniranje i zato smo to u ovom trenutku maknuli iz prijedloga”.

Predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas za Media servis je rekao da je dobra stvar što se odustalo od priziva savjesti, ali naglašava:

”Dati šansu naravno svima ne, zabranjivati rad. Načelno jesmo za veće plaćanje rada nedjeljom i praznicima. To na neki način jest tradicije Europske unije”.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nam kaže da nema nikakvog ozbiljnog ili valjanog razloga zbog kojeg bi trgovine trebale biti otvorene nedjeljom.

”I ovih 16 nedjeja je previše. Ali u svakom slučaju to jest pomak u odnosu na to da je dosad bilo moguće raditi 52 nedelje u godini. Ovih 16 jest pomak, ali trebalo se ipak napraviti još malo izdašnije. Nekakav argument da smo mi turistička zemlja pa da zbog toga trgovine trebaju raditi, to je očito pogrešan koncept samoga turizma”.

Mnogi propitkuju zašto se trgovine dovode u povlašteni položaj u odnosu na, primjerice, kafiće ili restorane pa i to hoće li izmjene Zakona o trgovini ponovno pasti na Ustavnom sudu. Sever na to kaže:

“U njemačkoj je Ustavni sud odlučivao o nekakvoj takvoj pritužbi i vrlo jasno su rekli da ne može biti interes kapitala iznad inetersa radnika i pri tome nikome nije palo na pamet propitkivati zašto primjerice rade kafići ili restorani, a ne rade trgovine. Ne vjerujem da bi se i hrvatski Ustavni sud upustio tako nisko”.

Dok je Bujas uvjeren da ni ovaj put zabrana rada nedjeljom neće dobiti zeleno svjetlo od ustavnih sudaca.

“U obliku koji je predložen neće proći na Ustavnom sudu. Opet će pasti pa ne znamo čime se netko hrani kad stalno gura jednu te istu priču. Ponavljam UGP je jasno protiv zabrane rada nedeljom, da za veće plaće, odnosno plaćanje u većem postotku rada nedjeljom i protiv bilo kakvih dodataka tipa priziva savjesti”.