O KAZNAMA ZA CURENJE INFORMACIJA: Nitko neće kontrolirati medije – tvrdi Plenković

Premijer Andrej Plenković nakon nekoliko dana svojevrsne neizvjesnosti pojasnio je ranije spomenute kazne za curenje informacija.

Izvor: Mediaservis

Podsjetimo, ranije ovog tjedna izašao je s ovom najavom nakon što smo svjedoci da proteklih tjedana informacije iz istraga – cure.

“Ovo što gledamo zadnjih godina otkad je okvir pozitivnih propisa koji reguliraju izvide, istraživanja, istražne faze nekog postupka nije dobro za ljude u postupku, za stvaranje javnog ozračja u kojem se nerijetko ljudi unaprijed osuđuju. Dožive javnu osudu, a kasnije kad proces bude gotov više nikog nije briga.”

Nastavio je premijer braneći svoj raniji stav.

“Drugo, zlorabe se informacije iz nečijih arhiva, mobilnih uređaja ili mjera pod kojima je netko bio, a nemaju nužno veze s počinjenjem nekog kaznenog djela. Smatramo da to nije dobro.”

Nakon njegovih najava mnogi su se digli na noge zbog toga što se time želi utjecati na medije. Premijer umirujuće poručuje:

“Poanta je u tome da mediji rade svoj posao i to je ono što sam rekao i to i dalje stoji. Nitko o medijima ne govori. Nitko neće kontrolirati medije ili utjecati na to što objavljuju.”