O IZBORIMA U BiH: Bruce Lee, a za koga si ti glasao? – Zekanović je upitao Raspudića

Izbori u Bosni i Hercegovini tema su u našoj zemlji i tri dana nakon održavanja. Nezadovoljstvo zbog izbora Željka Komšića za predstavnika hrvatskog naroda ne može se izbjeći pa su takve poruke poslane i iz Hrvatskog sabora.

Izvor: Media servis

Zastupnik HDS-a Hrvoje Zekanović sretan je zbog poraza SDA-vog Bakira Izetbegovića koji je ostao bez mjesta u Predsjedništvu BiH. “Poražen je i predsjednik Zoran Milanović i njegova populistička politika”, istaknuo je Zekanović. Poruku je poslao i kolegama iz MOST-a koji su zatražili da se Komšić proglasi personom non gratom u Hrvatskoj.

“Mogu ovim putem pitati našeg Bruce Leeja ili njegovu inačicu hrvatsku – Jackeja Chana, gospodina Rasupudića – za koga si ti glasao? Jesi li možda zaokružio Komšića kako ti je srce željelo ili si ipak bio dovoljno velik i jak pa rekao – u interesu hrvatskog naroda je da Borjana Krišto bude član Predsjedniptva? To je pitanje svih pitanja.”

Šef MOST-a Božo Petrov poručio je da je Vlada kriva za neuspjeh diplomatske ofenzive jer način izbora predstavnika za Predsjedništvo BiH nije na vrijeme promijenjen.

“Pa sve što je trebao napraviti visoki predstavnik na temelju vašeg prijedloga je da se član Predsjedništva u BiH može birati po ukupnom broju glasova i to da dobije iz dva kantona najveći broj glasova tamo gdje je taj konstitutivan narod u većini. Riješena stvar. Znate kada bi Komšić bio član Predsjedništva BiH ispred hrvatskog naroda? Nikada, nikada. I to je ono što ste vi trebali napraviti. Fulali ste.”

Suverenist Marijan Pavliček poručio je kako Komšića u sljedeće četiri godine sigurno nećemo vidjeti u hrvatskim mjestima – Grudama, Širkom Brijegu, Tomislavgradu, Kupresu, Orašju… Izborni zakon nazvao je nakaradnim.

“Nemojmo sami sebe podcjenjivati. Ja se nadam da će visoki predstavnik u dogledno vrijeme izmijeniti ove nepravde Izbornog zakona i da će Hrvati napokon moći birati svog predstavnika u Predsjedništvu.”

Zastupnica HDZ-a Zdravka Bušić smatra da su Hrvati ostvarili izuzetan rezultat. “Bez Hrvata se neće moći uspostaviti vlast u BiH”, istaknula je Bušić. Pozdravila je intervenciju Christiana Schmidta te rekla kako je prvi visoki prestavnik koji se pokušao vratiti osnovama Daytonskog i Washingtonskog sporazuma te se oduprijeti pritisku Sarajeva.

“Visoki predstavnik prepoznao je ustrajne napore i argumente ove Vlade koja je na doslovno svim razinama i pred svim međunarodnim partnerima godinama iznosila i objašnjavala problematiku i kompleksnost i složenost položaja hrvatskog naroda u BiH.”