O FAVORITIMA PRVENSTVA: Što govore prva tri kola Prve hrvatske nogometne lige

Podijelite članak

U nekoliko navrata, dva su kluba u Prvoj hrvatskoj nogometoj ligi startala u prvenstvu s tri pobjede u prva tri kola, a samo jednom do ove sezone, tri su kluba imala maksimalan bodovni učinak u prva tri kola.

Izvor: Media servis

Dogodilo se to na startu sezone 2006./2007., kada su Hajduk (prvi zbog najbolje gol – razlike), Dinamo, i Zagreb iz prve tri utakmice “ulovili” svih devet bodova. Prvi je “kiksao” Zagreb; u 4. kolu “zagrebački bijeli” izgubili su u Splitu od “splitskih bijelih” rezultatom 2:0, zatim je u osmom kolu Hajduk na gostovanju izgubio od Osijeka 1:0 (gol je postigao Vitaić u prvoj sekundi 96. minute), a u 9. kolu, Dinamo je na gostovanju u Splitu odigrao 2:2 s Hajdukom.

Tek u 13. kolu, Dinamo je u Šibeniku doživio prvi poraz (2:1). Tri kluba koja su imala stopostotni učinak u prve tri prvenstvene utakmice, tu su sezonu i završila na prva tri mjesta ljestvice, samo što je na kraju prvenstva prvi bio Dinamo s 92 boda (gol razlika plus 62!), drugi Hajduk s 72 boda, i treći Zagreb s 58 bodova. Nakon prva tri ovosezonska odigrana kola Prve hrvatske nogometne lige, Dinamo (gol razlika 9:1), Hajduk (gol razlika 8:0) i Rijeka (gol razlika 6:2) imaju po tri pobjede, i ponavlja se start iz sezone 2006./2007., samo što je umjesto Zagreba, treća momčad uz Dinamo i Hajduk, momčad Rijeke.

Osim toga, promijenile su se mnoge okolnosti u odnosu na sezonu 2006./2007., pa tako danas liga broji deset klubova, a prije 13 godina brojila ih je 12, sustav natjecanja se također promijenio, tako da se danas igra četverokružno (ukupno 36 kola), a nekada je to bilo trokružno (nakon 22. kola, parovi trećeg dijela prvenstva birani su ovisno o mjestu na kojem su završili prva dva dijela prvenstva). Ne igraju danas u elitnom HNL-u isti klubovi koji su igrali prije trinaest godina, nije ni isti sponzor lige, a ono što je možda i najbitnije, Dinamo je od spomenute sezone 2006./2007. do danas, osvojio 12 titula prvaka Hrvatske, samo je Rijeka prekinula taj veliki niz u sezoni 2016./2017.

Koliko je važan u tom kontekstu odličan start Hajduka i Rijeke u prva tri kola, u ligi koja se igra 36 kola, i koja objektivno ima samo jednog favorita, momčad zagrebačkog Dinama, koja je kvalitetom igrača i brojem kvalitetnih igrača, u značajnoj prednosti nad glavnim rivalima (prvih jedanaest najskupljih igrača Prve HNL lige igra u Dinamu!), i značajno je bolja negoli prošle sezone. Koliko je uopće važno, tko će i kada od prve trojice na prvenstvenoj ljestvici “kiksati” prvi; hoće li u četvrtom kolu Osijek koji se oprostio od europskih utakmica, na domaćem terenu ugroziti Dinamo koji se mora “čuvati” za uzvrat protiv Mađara, hoće li Rijeka koja je također fokusirana na europske nastupe nastaviti pobjednički niz u Gorici protiv neugodnog domaćina, i može li se “Burićev Hajduk” koji je nakon europske traume i promjene trenera sve karte bacio na domaće prvenstvo, iz Koprivnice vratiti s nova tri boda na svom kontu? Jedino je sigurno, da ove sezone nakon šestog kola nećemo imati tri momčadi s potpunim bodovnim učinkom, jer se u tom kolu na Maksimiru sastaju Dinamo i Rijeka.

Sigurno je i to, da ovaj sustav s ukupno 36 kola nije najsretnije rješenje za toliko priželjkivanu neizvjesnost do kraja prenstvene utrke, jer ide u prilog dominantnoj momčadi prvenstva, koja u maratonskoj utrci na 36 kilometara (čitaj: 36 kola) sve eventualne “kikseve”, kako manje tako i veće, stigne ispraviti.

Trkačkim rječnikom kazano: jedino što može spasiti domaću maratonsku utrku od preranog bijega jednog od trkača, potrošnja je i dužina trajanja u europskoj utrci tog istog trkača.

Komentiraj