O DOBRU I ZLU: Siniša Škarica progovorio povodom skidanja izložbe o Anne Frank

Podijelite članak

siniša škarica

“Eto, gdje će se dogoditi da se popljuju partizani nego u ‘najpartizanskijem’ hrvatskom gradu, ali i bivše države uopće”, napisao je jučer Siniša Škarica, poznati producent i glazbeni urednik, na Facebooku, a u povodu nekih nemilih događanja oko izložbe o Anne Frank u Šibeniku.

Odlučio se potom odgovoriti i na negativne komentare:

“Dragi moji, prije svega, bez obzira na zlo kojeg ratovi sa sobom donose kada često (a ponekad i najčešće) stradavaju nevini, moj jučerašnji post o nesretnom skidanju izložbe Ane Frank u Šibeniku, mome gradu, ne otvara dilemu tko je bio na strani Dobra a tko na strani Zla.

O tomu nitko pametan neće dvojiti. Kao što se ne dvoji ni po pitanju Domovinskog rata. Mogu samo slegnuti ramenima na one koji misle drukčije. Posve je druga stvar kraj Drugog svjetskog rata i poraće: osveta, kazna i zločin (dakle, stradavali su i nevini), kada stvari više nisu izgledale crno-bijelo; i to ne samo na području bivše države. Kao što na žalost ne izgledaju ni danas.

Ali, ponavljam, u Drugom svjetskom ratu nije bilo dvojbe koja je bila strana Dobra, a koja ona Zla. Moguće ni u jednom velikom ratu u ljudskoj povijesti nije bila tako jasno podvučena crta. Ne, siguran sam u to! Uostalom što uvjerljivije govori tomu u prilog od toga da su na istoj strani stajali zapadni kršćanski kapitalizam i sovjetski bezvjerni komunizam? Ta nitko ne mrzi tako komunizam kao kršćanski zapad. Tomu svjedočimo i danas.

O toj dimenziji ovog posta ne bih više. A to i jest ono bitno što se tiče priče o Ani Frank, jer na žalost baš takvih priča, sudbinskih na relaciji rasne, odnosno vjerske segregacije je bilo kod nas. O tomu govori ova izložba. To je ta čvrsta nit-poveznica. S time nemaju veze politička, svjetonazorska pitanja, stramputice, nepravde i zločini nastali iz netolerancije i slijepog vjerovanja u jednu i jedinu ispravnu Stvar, kako su nas često učili u školama (a kako nas i danas pokušavaju učiti korifeji Novog poretka, pa tako i onaj kojeg spominje ovdje jedan fejsbuk –namjernik).

Ono što bih na kraju htio reći, što me ovdje smeta, jesu komentari nekih fejsbuk frendova. Nemojte svoje neslaganje s ovim postom i porukom koju on nosi izražavati na uvredljiv način, jer koliko me pamćenje služi nisam ja vas tražio za prijatelje: vi ste to tražili! Prepoznat ćete se. Ako vas u postu nešto smeta možete to uljudno komentirati ili me možete slobodno unfrendati. Toliko.

Komentiraj