O DISKVALIFIKACIJI MATURANTICE: Pravila su glupa i potrudi se da se promijene – Jovanović poručio Filipoviću

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović na svom Facebooku osvrnuo se na tekst objavljen na portalu N1 u kojem je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović govorio o slučaju nadarene maturantice koja je zbog potpisa na eseju diskvalificirana s državne mature.

Filipović je za N1 kazao da su pravila jednaka za sve i da se potpisivanje na ispit računa kao ne izlazak.

“E moj Vinko … Pravila su glupa i potrudi se da se promijene i pomozi ovoj nadarenoj maturantici odmah i sad! Ili treba cijela Hrvatska napisati mail?!”, napisao je Jovanović uz podijeljeni tekst.

Filipović je gostujući u našem programu objasnio zašto se, po njemu, više ništa ne može učiniti.

“Pravilnik je tu decidiran i jasno kaže da svaki pristupnik koji se potpiše imenom i prezimenom krši pravila o polaganju državne mature, jer time odaje svoj identitet. To dovodi u pitanje objektivnost ocjenjivanja. Na žalost, od 28500 pristupnika ove godine, njih 24 se potpisalo imenom i prezimenom, a među njima je i ta učenica, koje mi je žao”, rekao je Filipović.

Kako navodi, “princip i pravila državne mature jednaka su za sve”, pa i pravilo skrivenog identiteta.

Upitan o mogućnosti ocjenjivanja ispita bez davanja bodova za esej, Filipović kaže da to nije moguće.

“Esej je sastavni dio ispita državne mature. Da se učenica nije potpisala, imala nula bodova iz eseja, a dobila dovoljan broj bodova na ispitu, mogla bi položiti ispit. Međutim, potpisivanje se računa kao ne izlazak na esej. Ako učenik ne izađe na esej, kada bi zadovoljio sto posto ispita, ne bi položio”, rekao je.

“Centar nema izbora. Dok poštujemo pravila imat ćemo i smisao svega onoga što radimo”, rekao je.