NUTRICIONISTI TVRDE: Grah u tanjuru – zdravlje i ljepota u tijelu

grah, grah varivo

Ova namirnica, koja obiluje vitaminima A, C i E, je pravi dragulj uz pomoć kojeg je moguće smanjiti potrebu za slatkim i čak – smršaviti.

Mnogi, koji još uvijek zaziru od mahunarki, osobito graha, zbog probavnih smetnji koje moguće uzrokuju i neugodnosti koje im pripreme „vjetrovi“, razmislit će o preporuci nutricionista koji sve češće, pravim draguljem nazivaju upravo ovu namirnicu.

Nevjerojatno je da grah koji nas obično napuhava, pomaže zapravo kod mršavljenja. Činjenica je da obiluje zdravim vlaknima koje bismo trebali imati češće zastupljene u svojoj prehrani, ali i pruža dulji osjećaj sitosti.

Iako je i odličan izvor proteina, on održava i normalnu razinu šećera u krvi. To je osobito važno, jer ako smo odlučili smršaviti, jedući grah, smanjit ćemo potrebu za slatkim.

Grah obiluje i jakim A, C i E vitaminom, a važan je izvor i folne kiseline koju sve češće povezujemo i s mentalnim zdravljem.

Ako ga baš ne volite jesti spravljenog u varivu ili na salatu, pokušajte ga dodati u omiljeni smoothy ili kao dodatak bilo kojem jelu. I manja količina bit će bolje rješenje nego zaobilaziti ga u svojoj prehrani. (g. i.)