NUKLEARNI OTPAD: Čerkezovac nije predviđen za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva

Po završetku zajedničke sjednice vlade RH i Vijeća ministara BiH, novinare je najviše zanimao problem odlaganja nukleranog otpada i izborni zakon u BiH.

Izvor: Media servis

Nakon zajedničke sjednice dvaju tijela susjednih država novinare je zanimalo je li spomenut problem hrvatske namjere da gradi odlagalište radioaktivnog otpada uz granicu s BiH. Hrvatski premijer Plenković:​

“Tamo bi se prema planu skladištio nisko i srednje radioaktivni otpad iz NE Krško. Radi se o otpadu koji vrlo malo zrači. To su npr. zaštitna odijela, rukavice, krpe, materijali za čišćenje, obrađeni rezidualni ostaci vode iz reaktora, filteri i smole. Čerkezovac nije predviđen za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva koji spada u visoko radioaktivni otpad.”

Premijer je rekao da je tehnologija skladištenja ona iz drugih zemalja gdje nije bilo incidenata sa sličnim skladištima.

“Naravno da bi se on sagradio na način da bude seizmički otporan, što je važno obzirom na potrese na Baniji. Također bi se onemogućila bilo kakva kontaminacija podzemnih voda. Radioaktivni otpad tamo bio bi čvrst i ne može doći do rasipanja. Kada bi se to gradilo Hrvatska bi primijenila najviše standarde.”

Premijer je bio i slikovit.”Kada bi netko stajao 365 dana 24 sata ispred tog zida on ne bi primio nikakvo zračenje. Ono bi bilo znatno manje od bilo kakvog zračenja koje putnik primi na letu iz Europe u Ameriku.”

Na pitanje novinara zašto je uz granicu ako nije opasno premijer je rekao da se radi o autonomnoj odluci Hrvatske. Predsjedateljica Vijeća ministara rekla je da je spremnost da se o tome razgovara znak da će se raditi na pronalaženju rješenja…

“O svemu onom što smo danas razgovarali je da se nastavi suradnja po pitanju ovih i drugih pitanja i da se nalaze rješenja u duhu dobrih i prijateljskih odnosa koji su u interesu obje zemlje.”

Novinare je zanimalo je li bilo riječi o promjeni izbornog zakona BiH, koji je jedan od prepreka funkcioniranju zemlje. Iako ta točka nije bila na dnevnom redu Krišto je rekla…

“Da su to pitanja koja u BiH moramo riješiti kao prioritetna, kako bi napravili snažan iskorak i po drugim pitanjima, koja se tiču vladavine prava i socio-ekonomskih reformi čime bi put BiH u EU bio ubrzaniji.”