NOVO ISTRAŽIVANJE: SDP je za vratom HDZ-u, a Milanović lovi predsjednicu

Redovito mjesečno istraživanja HRejting što ga je za HRT provela agencija Promocija plus od 14. do 18. listopada na najvećem uzorku od čak 1400 ispitanika kaže da je HDZ relativni pobjednik izbora. Osvojio bi 27,4 posto. Ali za vrat mu puše SDP, koji je trenutačno na 24,6 posto.

Tako bi dvije vodeće stranke vlast mogle sastaviti samo zajedno, takozvanom velikom koalicijom, jer oni koji još prelaze izborni prag zajedno osvajaju 11,6 posto, objavljuje HRT.

To su Neovisna lista Mislava Kolakušića koja je na 6 posto i Most 5,6 posto, a HSS s 3,3 posto predvodi golemu skupinu stranaka koje ne prelaze izborni prag.

Neovisni za Hrvatsku pali su n i sad imaju 2,2%, stranka Milana Bandića 1,9% baš kao i stranka Ivana Pernara 1,9%. Živi zid spao je na samo 1,8% biračke potpore.

Evo kako prema HRejtingu stoje oni koji su dosad iskazali namjeru da se natječu za šefa države

Potpora vodećem dvojcu više-manje raste pa proizlazi da ćemo, ne napravi li netko od njih kardinalnu pogrešku u kampanji, imati jednu od najneizvjesnijih predsjedničkih utrka dosad. U odnosu na rujan Kolinda Grabar-Kitarović porasla je za 1,3% i sad ima potporu 29,8% birača. Točno 4% za njom zaostaje drugoplasirani Zoran Milanović kojega je rast od 1,1% doveo na 25,8%.

Za 10,7% manje od aktualne predsjednice i 6,7% manje od SDP-ova kandidata ima trećeplasirani Miroslav Škoro – 19,1%. Njegova je potpora malo porasla u odnosu na rujan, za razliku od četvrtog Mislava Kolakušića, kojega je pad od 1,5% sveo na samo 7,1% biračke potpore.

HSLS-ov Dejan Kovač trenutačno na 3%, Dalija Orešković na 2,6%, a Ivan Pernar na 1,9%.  Na točno 1% je Vlaho Orepić, a ispod njega su Ante Simonić (0,6%) i Anto Đapić (0,6%). Svi ostali koji su u nekom trenutku javno poželjeli biti predsjednik ili predsjednica dijele 1,9% glasova.