NOVO ISTRAŽIVANJE: Pada HDZ, raste nepovjerenje Vladi, a Plenković najnegativniji

ANDREJ PLENKOVIĆ: Ja sam već jučer jasno osudio sve provokacije u Kninu

Mjesečno istraživanje agencije Promocije plus CRO Demoskop, provedeno početkom ožujka pokazuje kako bi HDZ i ovaj mjesec bio relativni izborni pobjednik s izborom od 28,9 posto prema 29,3 posto iz veljače.

To je i najslabija izborna podrška stožernoj stranci vladajuće koalicije od posljednjih parlamentarnih izbora. SDP na drugom mjestu bilježi izbor od 20,8 posto (u odnosu na 21,1 posto iz veljače). Treći je Živi zid s izborom od 10,9 posto (prema 11,8 posto iz veljače), pa su nakon pet mjeseci rasta sada u negativnom smjeru. Most je četvrti mjesec zaredom na četvrtom mjestu, sada s izborom od 7,1 posto (prije mjesec dana 6,1 posto).

Potom su s podrškom od 2,5 posto dvije stranke: HSS (prije mjesec dana 2,9 posto) i Neovisni za Hrvatsku (u veljači 1,2 posto). Stranka rada i solidarnost BM 365 je zadržala istu razinu izborne potpore od 2,2 posto. Podršku između jedan i dva posto bilježi pet stranaka: HNS (2,0 posto), IDS (1,6 posto), Pametno (1,4 posto), Glas i HSU (po 1,0 posto). Tri su stranke s izborom manjim od 1 posto: HSLS (0,8 posto), HSP AS (0,7 posto) i HDSSB (0,4 posto).

Na vrhu ljestvice pozitivnih je predsjednica Grabar Kitarović  s izborom od 16,9 posto hrvatskih građana (u odnosu na 19,2 posto iz veljače). “Nitko” (niti jedan političar) je drugi s izborom od 16,1 posto (prema prošlomjesečnih 18,7 posto). Premijer Plenković se zadržao na trećem mjestu s 12,5 posto izbora (u veljači 10,9 posto). Slijede Božo Petrov i Ivan Pernar s 5,3 posto, Ivan Sinčić s 5 posto. Među deset najpozitivnijih domaćih političara još su Tonino Picula (3,5 posto), Anka Mrak Taritaš (3,3 posto), Davor Bernardić (2,9 posto) i Zoran Milanović (2,1 posto).

Plenković je na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara s izborom od 22,7 posto što je ujedno i najveći Plenkovićev izbor za najnegativniju političku osobu u zemlji od njegova pojačanog angažmana na domaćoj političkoj sceni. Drugo mjesto dijele “svi političari” kao zasebna kategorija odgovora s izborom od 12,3 posto (prije mjesec dana 12,9 posto). Po prvi put se na trećem mjestu nalazi Milorad Pupovac s izborom od 10,6 posto (prije mjesec dana 7,9 posto). Četvrto mjesto drži Davor Bernardić s izborom od 9,2 posto (prema siječanjskih 9,5). Veliki skok izbora zabilježila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić čiji je izbor s prošlomjesečnih 1,5 posto narastao na 5,7 posto. Među prvih deset najnegativnijih domaćih političkih osoba još su Zlatko Hasanbegović (4,6 posto), Gordan Maras (2,9 posto), Gordan Jandroković i Kolinda Grabar Kitarović (po 2,8 posto) i Ivan Pernar (2,7 posto).

Smjer kretanja zemlje podupire 17,6 posto građanki/građana što je za 3,5 postotnih bodova manje od prošlomjesečnog istraživanja (21,1 posto iz veljače). U ovomjesečnom istraživanju 72,2 posto ispitanika/ca smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru, u odnosu na 67,7 posto iz veljače. Kakav je smjer zemlje ne zna 10,2 posto građana/ki. Najveći udio društvenih optimista bilježi se među glasačima HDZ-a i iznosi 52,5 posto (u veljači 52,3 posto), dok je među glasačima glavnog koalicijskog partnera HNS-a taj udio nešto niži i iznosi 34,8 posto. Među glasačima vodeće oporbene stranke, SDP-a udio društvenih optimista je značajno niži i iznosi svega 2,8 posto, dok je među glasačima Mosta njih 13,8 posto, a Živog zida 4,5 posto.

Potpora politici Vlade iznosi 32,9 posto (prema 34,3 posto iz prethodnog mjerenja u veljači), što je drugi najslabiji rezultat u dosadašnjem mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Kad je riječ o ne podršci politike Vlade u ovomjesečnom istraživanju ona iznosi 51,5 posto (u veljači je iznosila 49,1 posto). Doživljaj rada Vlade RH, osim kroz kriterij podrške politici Vlade, mjeri se i kroz školsku ocjenu koja u ovomjesečnom istraživanju iznosi 2,13 (prije mjesec dana ocjena je bila 2,23). Ovomjesečna je ocjena najniža mjesečna ocjena rada Vlade u ovom mandatu.

Za svoj rad predsjednica je dobila stabilnu trojku, odnosno 3,16 (u odnosu na 3,25 koliko je izmjereno početkom veljače). Najviše predstavničko tijelo u zemlji, Hrvatski sabor, u ovomjesečnom mjerenju za svoj rad bilježi ocjenu od 1,91 (u veljači 1,96).

 

Komentiraj