NOVI VAL POSKUPLJENJA: Cijene divljaju, od goriva do hrane – što će učiniti država?

Inflacija i poskupljenje – neizbježni su i u Hrvatskoj. Dok lagano izlazimo iz gospodarske krize uzrokovane pandemijom, cijena goriva leti u nebo. Što nas očekuje narednih tjedana – hoće li poskupiti hrana i režije te možemo li očekivati intervenciju države?

Piše: Kristina Bubnjević (Media servis)

Prošli je tjedan dizel probio prishološku granicu od 11 kuna te tako postao najskuplji u povijesti. Prema neslužbenim informacijama spremnik od od 50 litara benzina mogao bi biti skuplji za 13 kuna, prosječni spremnik dizela za 19,5 kuna, a prosječni spremnik autoplina za 15 kuna. Zašto cijene nafte ponovno divljaju za Media servis pojašnjava naftni stručnjak i bivši predsjednik Uprave INA-e Davor Štern.

“Povećanja potrošnja dovodi do povećane potražnje. Povećana potražnja dovodi do povećanih cijena. Povećane cijene dovode do povećane cijene derivata koje su uz to još opterećene i velikim brojem fiskalnih davanja koje onda derivate svaki put čini skupljima. To je standardno objašnjenje, tu nema neke velike metafizike. Došlo je do oživljavanja industrijske proizvodnje prestankom tvrdih mjera protiv korone te je počeo svjetski oporavak ekonomije.”

No, kako se čini, za vožnju osobnim automobilom ipak ćemo i u narednim tjednima morati izdvojiti koju kunu više…

“Nažalost da. Ovako kako je krenulo, ako se zemlje proizvođači ne zadovolje s ovim sadašnjim povećanjem možemo očekivati da će cijene rasti, a samim time i veće cijene derivata.”

Rast cijena goriva, najčešće prati rast cijena plina te električne energije. Hoće li se s takvim scenarijem suočiti i građani Hrvatske, otkrio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić:

“Cijena plina do 1. travnja iduće godine će biti na ovoj razini. Hrvatska u ovom trenutku i po pitanju električne energije za kućanstva i plina za kućanstvo uživa situaciju u kojoj je cijena nepromijenjena i bit će sljedećih mjeseci, za razliku od cijele Europe. To je ono što svakako želim naglasiti. Ono o čemu ćemo promišljati u sljedećim mjesecima, prije svega u kontekstu rasta cijena električne energije i plina jesu eventualni iskoraci i mehanizmi kojima ćemo povećanje cijena učiniti prihvatljivim.”

Rast režija, za sada, nije na vidiku, no novo poskupljenje hrane i proizvoda na policama nas neće zaobići. “Poskupljenje je zahvatilo cijelu Europu i očekujemo da će cijene rasti do kraja godine”, rekao je za Media servis ekonomski analitičar Damir Novotny.

“S jedne strane velika je potražnja s kineskog tržišta, a s druge strane očekivanja su da će zbog klimatoloških uvjeta prinosi biti niži, a cijene osnovnih poljoprivrednih proizvoda su snažno rasle, čak u nekim situacijama i do 30% i 40%.”

Ne smijemo zanemariti inflaciju, upozorio je ministar financija Zdravko Marić komentirajući poskupljenja kojih je i sam, kao građanin, svjestan. Hoće li država intervenirati?

“Da ne ulazimo u vječne fore o psihološkim granicama za određeni artikl. U konačnici, vidjet ćemo kako će se stvari razvijati te kakve će biti preporuke Europske komisije, kako će se ponašati druge zemlje. Nećemo ni mi odstupati, kao što nismo niti odstupali od određenih praksi.”

 

 

Za sada nema intervencije u snižavanje trošarina, no ministar tvrdi – ništa nije nedodirljivo, spremni smo na sve ako će polučiti neke efekte.