NOVI UDARAC: Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a, platit ćemo između 1,83 i 2,2 milijarde kuna

Hrvatska je izgubila spor protiv MOL-a na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, doznaje Večernji list.

Izvor: Media servis

Podsjećamo, MOL je krajem 2013. pokrenuo postupak i tužio hrvatsku Vladu da nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka. Prema neslužbenim informacijama koje doznaje Večernji list, Hrvatska će morati platiti između 1,83 i 2,2 milijarde kuna s kamatama. Ipak će odšteta manja od one koju je MOL tražio – 6,5 milijardi kuna.

Ovim su pali hrvatski argumenti o koruptivnim radnjama i o primopredaji mita između bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa MOL-a Zsolta Hernadija u zamjenu za upravljačka prava u INA-i izdvajanje plinskog biznisa.

Podsjećamo da je Sanader u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za to kazneno djelo i dobio je šest godina zatvora, dok je Hernadi osuđen na dvije godine zatvorske kazne, ali je cijelo vrijeme nedostupan našem pravosuđu.

​Ovo je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prva je bila u Švicarskoj pred Komisijom UNCITRAL-a, koju je 2014. godine pokrenula Vlada Zorana Milanovića kao odgovor na MOL-ovu tužbu iz Washingtona. Mađari su tim postupkom dobili oko 107 milijuna kuna od Hrvatske i pala je u vodu najava Vlade na Badnjak 2016. da će Hrvatska otkupiti dionice INA-e od MOL-a.

Dodajmo i da je Vlada prošle godine uputila zahtjev za reviziju arbitražne odluke iz 2016. pred švicarskim saveznim vrhovnim sudom.