NOVI UDAR NA DŽEPOVE: U Zagrebu poskupljuju voda i parkiranje u garažama

U centru grada Zagreba poskupljuju garaže u centru od 1. siječnja 2023. godine te će se izjednačiti s cijenama vanjskog parkinga u 1. zoni. Nova cijena u garažama tako će biti 12 kuna po satu, doznaje se iz Holdinga.

Poskupjet će i voda, a doći će do korekcije cijena od 20 posto. Tako će voda za građane od 1. siječnja 2023. godine poskupjeti za oko 20 posto.

U Zagrebačkom holdingu održan je brifing za medije. Nakon brifinga, predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković dao je izjavu za medije.

“Nakon godinu dana, Holding je uspješno proveo restrukturiranje i možemo reći da smo na putu ozdravljenja. Smanjen je broj radnika za 700. Više nam ne prijeti nelikvidnost. Uspješno je pokrenut novi sustav gospodarenja otpadom. Već sada, nakon manje od dva mjeseca primjene, odvaja se 27 posto manje miješanog otpada. Zbog toga, sljedeći tjedan kreće odvoz plastike i papira jednom tjedno”, kazao je predsjednik Uprave Holdinga.

“Zatekli smo poduzeće na rubu bankrota, uz višak radnika u administraciji, manjak operativnih radnika, kao i zastarjelu opremu. Situaciju su dodatno otežale posljedice potresa i covida te energetska kriza”, poručio je.

“Sve navedeno pred stavilo je pred Upravu Zagrebačkog holdinga imperativ pokretanja snažnih i brzih mjera stabilizacije poslovanja.  U 2023. će Vodoopskrba i odvodnja morati redigirati cijene za 20 posto. Određene korekcije cijena, napravit ćemo i za garaže u centru grada”, poručio je Novaković, javlja N1.

“Reforme i mjere koje su dosad poduzete omogućile su da Zagrebački holding u 2022. sam apsorbira šokove uzrokovane nasljeđenim problemima i vanjskim okolnostima, a da pritom ni u jednom trenutku nije došlo do prekida opskrbe i glavnih usluga našim građanima. Nažalost, unutarnje rezerve više nisu dovoljne za amortizaciju inflacije i rasta svih ulaznih troškova. Tako će u 2023. godini Vodoopskrba i odvodnja morati korigirati cijene za oko 20 posto. Određene korekcije cijena, napravit ćemo i za garaže u centru grada”, kaže Novaković.

Ipak, predsjednik uprave Holdinga napominje da unutarnje rezerve više nisu dovoljne za amortizaciju inflacije i rasta svih ulaznih troškova.

“Tako će u 2023. godini Vodoopskrba i odvodnja morati korigirati cijene za oko 20 posto, čime će se prestati stvarati gubici u poslovanju te ujedno započeti nužni investicijski ciklus za što je namijenjeno 3/4 prikupljenih sredstva. Podsjetimo, trenutno se u Zagrebu gubi oko 50 posto vode, prvenstveno zbog stare infrastrukture. Novim propisima na razini Hrvatske, Vodoopskrba i odvodnja je dužna plaćati i za vodu koja se izgubi u distribuciji, što je dodatni trošak i dodatni pritisak da se situacija poboljša. Realizacijom projekta Zagreb vrijednim dvije milijarde kuna, koji će se financirati većinom iz EU sredstava, ali je i očekivani dio sufinanciranja od 30 posto, obnovit ćemo značajni dio infrastrukture, a što će posljedično dovesti do smanjenja pucanja cijevi, a posljedično i manjih gubitaka pitke vode. Određene korekcije cijena, napravit ćemo i za garaže u centru grada”, poručio je Novaković.

Zaključno je poručio: “Trendovi su preokrenuti, napravljeni su nužni rezovi i Zagrebački holding je pripremljen za daljnji održivi razvoj. Građani uskoro mogu očekivati rast kvalitete usluga”.