NOVI TONOVI IZ CRKVE: Plenković bio kod nadbiskupa Puljića – Istanbulska nije problem

puljić, plenkovićU intervjuu Hrvatskom katoličkom radiju Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, opširno je govorio o Istanbulskoj konvenciji i rekao kako Crkva podržava Vladinu interpretativnu izjavu uz ratifikaciju konvencije.

Nadbiskup Puljić je rekao i kako mu je na Veliki četvrtak bio u posjetu premijer Andrej Plenković.

O Istanbulskoj konvenciji, koja je izazvala razne burne polemike u javnosti, i zbog koje se i porsvjedovalo u Zagrebu, Puljić je rekao: “U konvenciji je 95 posto stvari jako pozitivno, citirat ću jednog našeg teologa. No, problematične su neke brojke. Ne znamo koje su im nakane. Problematični su pojmovi, neki termini, i to treba raščistiti… Moramo igrati zajednički, iako ima paragraf da je ne moramo prihvatiti. Nije usvojena jednoglasno jer su termini dvoznačni. Vatikanski je promatrač uočio da su termini dvoznačni, mirišu na rodnu ideologiju, kao da se nameće nešto što nije prihvatljivo ni nekim kulturama ni nekim državama. I zato su se neke države distancirale, neke nisu usvojile, a neke se još dvoume”.

O interpretativnoj izjavi Vlade nadbiskup Puljić je kazao: “Naša je Vlada izdala interpretativnu izjavu, pravnici bi trebali reći koliku ima težinu. Ja nisam ni pravnik ni parlamentarac, ali meni je drago da je Hrvatska tu dala svoj pozitivni doprinos. U tom kontekstu gledam i manifestaciju u Zagrebu… Koliko je meni premijer pojasnio, ta izjava otklanja određeni dio bojazni”.

Rekao je i kako prosvjed u Zagrebu nije bio rušilački, te dodao: “Čini se da interpretativna izjava objavljena 20. ožujka govori da zemlje nisu dužne provoditi rodnu ideologiju niti je uvoditi u svoj pravni sustav. Vjerujem da su u Vladi razgovarali s ‘centralom’, a četiri dana nakon toga istu stvar ponavlja i Vijeće EU. Istanbulska konvencija ne podrazumijeva obvezu pravnog prepoznavanja trećeg spola ili osiguravanja pravnog prepoznavanja istospolnih brakova. Treće, nema obveze u formalno-obrazovno-kurikularno-edukativne materijale uključiti ono što se specifično odnosi na homoseksualnost ili transrodnost… Mi nismo imali tu informaciju, mogli smo pročitati u novinama. Ta informacija objašnjava da država iako ratificira nije obvezna to uvoditi u obrazovni i pravni sustav”.

Nadbiskup Puljić je rekao i da mu je “drago što je Vlada osluškivala Crkvu i narod i zato i priložila interpretativnu izjavu”. Naglasio je i da ne bi rekao “da je ovo neko veliko razilažanje, nego početak dijaloškog razgovora koji nam je potreban kao zrak”.

 

 

Komentiraj