NOVI RUSKI MILIJARDER: Oženio Putinovu kći i za 18 mjeseci se obogatio kao nitko

putinova kći, katarina tihonova

Piše: Dana Gordan

Sve zemlje koje su prošle neku tranzicijuji ili obnovu na bilo koji način imale su isti problem – ljude koji su se bogatili tako reći preko noći. U Rusiji je tako sada glavna tema mladi Kiril Šamalov, koji je oženio Katarinu Tihonovu, kći predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Kiril je stekao veliki dio dionica u ruskom naftnom gigantu Sibur iz Voronježa u samo osamnaest mjeseci. Njegov vlasnički udio danas vrijedi oko 2,85 milijardi dolara. A Kiril nije usamljeni primjer, kako ljudi bliski režimu dobivaju vodeće pozicije u velikim i jakim kompanijama.

Kako u svojem istraživanju navodi Reuters, Putinovi prijatelji stekli su velika bogatstva uz pomoć kreditora kao što je veliki Gazprom. To potvrđuje i Vladimir Milov, bivši zamjenik ministra energetike Rusije. U istraživanju se spominje i Kirilov otac Nikolaj Šamalov, koji je s Putinom bio suosnivač zadruge Ozero Dača.

Nikolaj Šamalov tada postaje dioničar male kreditne tvrtke Bank Rossiya. Zanimljivo je spomenuti da je i Jurij Kovalčuk, suvlasnik skijališta Igora, najveći dioničar ove banke, a upravo u tom skijalištu održano je i vjenčanje Kirila Šamalova i Putinove kćeri Katarine Tihonove.

Nakon aneksije Krima, SAD su uvele sankcije i Bank Rossiya, opisujući je kao privatnu banku ruske elite, a skoro istovremeno EU uvodi i sankcije Kovalčuku i Nikolaju Šamalovu zbog bliskih veza s Putinom. Sa samo 20 godina i dok još nije diplomirao pravo, Kiril Šamalov, 2002. godine imenovan je za šefa pravnog zastupništva za ekonomske aktivnosti podružnice Gazproma. Tri godine kasnije je postao glavni pravni savjetnik Gazproma.

U lipnju 2008. godine pridružio se Siburu kao potpredsjednik za poslovnu administraciju u kojemu je njegov brat Jurij već bio i direktor Sibura i zamjenik predsjednika Gazproma. Predsjednik banke je bio Aleksej Mueler, koji je u 90-tima i te kako blisko surađivao s Putinom. Braća Šamalov dakle imaju duboke veze s drugim članovima Putinove elite, a jedan od njih je Genadij Timčenko, koji je postao dioničar u Banci Rusija. Stoga nije začudno da Kiril Šamalov 2014. godine posuđuje od Gazproma više od milijardu dolara.

Tim novcem i kupuje 17 posto Sibura od Timčenka. S udjelom od 21,3 posto dionica, postaje i jedan od glavnih vlasnika. Gazprom je dakle doslovno njihova banka, a privilegije koje uživaju namjeravaju prenijeti na nove generacije. Svjetski su mediji utvrdili kako Šamalov i Katarina imaju u svom vlasništvu imovinu vrijednu oko dvije milijarde dolara, uključujući višemilijunsku vilu u Francuskoj.