NOVI POVIJESNI DAN: Nakon 70 godina krunidba britanskoga kralja Charlesa III.

Ujedinjeno Kraljevstvo je nakon više od sedam desetljeća dočekalo novu krunidbu – onu kralja Charlesa III.

Izvor: Media servis

On je 40. monarh koji se kruni u Westminsterskoj opatiji. Kako to obično biva, uz kraljevsku obitelj i protokole vezane su mnoge zanimljivosti. Stručnjakinja za državne protokole Tina Tödtling rekla je za Media servis što današnja ceremonija znači za kralja i kraljevsku obitelj.

“Za kralja Charlesa krunidba ne predstavlja promjenu u kontekstu dužnosti jer je on sve dužnosti i obveze preuzeo dva dana nakon smrti kraljice, kada je i službeno proglašen kraljem. Ovo je više formalni dio, tradicija, potvrda da autoritet potječe od Boga. Ovakva formalna krunidba je ostala samo u Ujedinjenom kraljevstvu. Ostale su kraljevine to svele na manje ceremonije ili ih više uopće nema.”

Foto: Free-images.com

Krunidbeni protokol stoljećima je isti, procesija kreće od palače prema Westminter Abbey, a kralja nadbiskup okrunjuje na sedamsto godina starom stolcu kralja Edvarda. Poznato je da uz prisustvovanje kraljevskim događajima idu i brojna pravila za uzvanike, od odijevanja do ponašanja.

“Dozvoljene su sve boje pa čak i crna. Ono što je ostavljeno kao opcija su šeširi. Ovaj put su dani kao opcija i nisu obavezni. što se tiče klanjanja, na ovakvoj ceremoniji to nije prisutno. Naklon kralju je obavezan kad imate izravno s njim susret. Onda se dobiju upute o tom laganom naklonu.”

Kad smo već kod uzvanika, bit će ih 2200, a prvi put će sudjelovati i sve okrunjene glave iz Europe i svijeta. Dodajmo kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović otkazao svoj dolazak u London zbog kvara na državnom zrakoplovu, a u ime naše zemlje otišao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić- Radman.