NOVI PLAN ZA RAD BOLNICA: Beroš i Capak – sve se čini da ne dođe do novog lockdowna

Održan je sastanak ministra zdravstva Vilija Beroša i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka s ravnateljima bolnica kako bi napravili strategiju i raspored bolničkih kapaciteta zbog povećanog broja zaraženih koronavirusom.

Izvor: Media servis

Između ostalog, potrebno je povećati broj kreveta, ali i zdravstvenih radnika, poručio je nakon sastanka Beroš:

“Rekli smo da, i dali smo naputak, da se povećaju brojevi kreveta u primarno intezivističkim respiratornim centrima. Zatim smo razgovarali o tome da sve zdravstvene ustanove, a to se odnosi i na one u Zagrebu iako se one nalaze u određenoj specifičnoj ustanovi, trebaju pojačati svoje izolirajuće kapacitete, kako u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima, tako i u stacionarnim odjeljenjima.”

Prijedlog je da se formiraju sekundarni centri za prihvat oboljelih od koronavirusa u pojedinim regionalnim specijalnim bolnicama, dodao je Beroš. Arene će biti tek tercijalni kapaciteti za smještaj pacijenata.

“U ovom trenutku bolnički zdravstveni sustav raspolaže s preko 20 tisuća kreveta. Kao što sam već rekao, broj akutnih kreveta je 14460 i svi smo na ekspertnoj skupini bili promišljanja da ti infrastrukturni uvjeti neće limitirati smještaj naših bolesnika.”

Dogovoreno je i da će liječnici primarne zdravstvene zaštite epidemiolozima pomagati s upisom kontakata zaraženih osoba, ali i traženju kontakata. 

Komentiraj