NOVI PAKET VLADINIH MJERA: Premijer Plenković najavio ga za 14. rujna

Održana je još jedna redovita sjednica šireg predsjedništva HDZ-a. Nakon nje izjavu je dao predsjednik stranke i premijer Andrej Plenković.

– Održana je još jedna sjednica predsjedništva i prva sjednica našeg kluba nakon ljetne stanke, pripreme za niz političkih aktivnosti. Glavne teme, naravno, odnose se na aktualne političke ključne događaje o kojima smo se bavili proteklih dana, rekao je Plenković.

– Prije svega izvijestili smo kolege o pripremi gospodarskih mjera koje Vlada priprema za sjednicu Vlade idućeg tjedna, ne ovog tjedna nego idućeg tjedna. Dakle, idući četvrtak, to je 14. rujna. Tako da ćemo tada donijeti paket koji će biti naravno sveobuhvatan, ciljan, pomoći onima koji su najugroženiji i na taj način omogućiti mnogim našim građanima da zadrže svoj standard, izjavio je Plenković, javlja HRT.

– Također, govorili smo i o problemu inflacije, osvrnuli se na podatke Državnog zavoda za statistiku. Danas smo održali radni sastanak na kojem je bio i guverner HNB-a. Čuli smo i njihovu analizu inflacijskih trendova i činjenicu da je taj kolovoz uvijek tijekom ljetne sezone donekle specifičan mjesec zbog rasta potrošnje, ali i cijena, osobito na obali i naravno u uslužnim aktivnostima – hrana, piće, smještaj, sve što je vezano za turističke djelatnosti i s njima povezane druge gospodarske aktivnosti što naravno pridonosi rastu inflacije. Međutim, treba se osvrnuti na činjenicu da su u našem mandatu od 2016. do danas realne plaće povećane za 20%, dakle ukupni rast plaća u odnosu na inflatorne pritiske. Kada se jedno oduzme od drugog, onda dolazimo do toga da je plaća rasla 20%. Danas je prosječna plaća 1150 eura u Hrvatskoj, a 2016. prije 7 godina kada je Vlada krenula bila je 749 eura, to je dakle 400 eura više nego tada.

Također, povećali smo i minimalnu plaću. Inflacija je bila u 2023. nešto viša, no usporedi radi, prosječna neto plaća povećana je, bila primjerice od 2009. do 2016. samo 45 eura. Dakle, povećanja plaća u našem mandatu, bilo da je riječ o minimalnoj, medijalnoj ili prosječnoj plaći, bila su puno veća nego u bilo kojem razdoblju prije, rekao je premijer.Premijer je odgovorio na pitanje hoće li se ići u nekakvim restriktivnim smjerovima u odnosu na dosadašnje mjere za one koji su neopravdano povisivali cijene.

– Mi ćemo izaći s paketom idući četvrtak, zato i razmatramo sve opcije. U svakom slučaju oni koji su iskoristili ovaj kontekst krize, koji su iskoristili kontekst povoljnijih cijena energenata, praktički zamrznutih kada je riječ o struji i plinu, nisu dobro postupili. Ovo je vrijeme kada se ipak očekuje veći stupanj društvene odgovornosti i solidarnosti. I zato je nama najvažnije da sačuvamo standard naših građana, i zato ovi paketi potpore upravo idu za tim da pomognu onima koji su u društvu najugroženiji, odgovorio je Plenković.