NOVI PAKET MJERA VLADE: Cijene struje i plina ostaju, kao i pomoć umirovljenicima

Na posljednjoj sjednici Vlade u ovom sazivu, uoči raspuštanja Sabora, premijer i ministri usvojili su šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena kao i niz odluka koje se tiču subvencioniranja i jednokratnih novčanih primitaka.

Tako se na dnevnom redu našla odluka o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za krajnje kupce kategorije kućanstvo, odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata – korisnicima prava u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i sustavu socijalne skrbi radi ublažavanja posljedica rasta troškova života.

Između ostaloga, usvojena je i Uredbu o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanju Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odluka o nastavku provedbe mjere za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj kao i Uredba o nadoknadi dijela troška dizelskog goriva koje se koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom cestovnom prijevozu putnika za razdoblje od 1. travnja 2024. do 31. ožujka 2025.

Cijene struje i plina ostaju iste

”Najvažnija informacija – ovaj paket težak je 503 milijuna eura, cilj je zadržati nisku cijenu energenata i donijeti niz mjera kako bi zaštitili građane od inflacije”, istaknuo je premijer.

”Cijena plina također ostaje ista, nepromijenjena, mi ćemo dati nadoknadu HEP-u kako ne bi porasla cijena. Cijena toplinske energije također ostaje nepromijenjena, a mjera je teška 108 milijuna eura. Što se tiče zaštite od inflacije, ukupni paket mjera težak je 114 milijuna eura. Ostaje ograničena cijena 30 osnovnih proizvoda, tu nema nikakvih promjena”, kazao je Plenković.

Vlada je na sjednici usvojila šesti Paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. U sklopu paketa su uredbe i odluke temeljem kojih će država i dalje subvencionirati cijene energenata (struja i plin) za kućanstva i poduzetništvo kako ne bi bilo povećanja cijena.

Nastavlja se i s pomoći umirovljenicima kako bi im se ublažile posljedice rasta troškova života te će biti donesena odluka da im se isplati jednokratno novčano primanje, a ono će biti isplaćeno i hrvatskim braniteljima – korisnicima prava u sustavu skrbi o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i sustavu socijalne skrbi.

Oporba smatra da je riječ o predizbornoj kupovini birača, a energetski stručnjaci kritizirali su još ranije državne subvencije za naftu i plin s obzirom na to da je riječ o svojevrsnom podrivanju energetske tranzicije.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!