NOVI NAMETI: Marić komentirao novi posebni porez na kavu i bezalkoholna pića

U javno savjetovanje pušten je paket od devet poreznih zakona, a jedan od zakona u paketu je Zakon o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića.

Izvor: Media servis

Ministar Zdravko Marić tvrdi da se kod kave, što se poreza tiče, ne mijenja ništa. „Zakon samo definira koncept načina oporezivanja kod bezalkoholnih pića“, dodaje Marić.

„Kod bezalkoholnih pića do sada smo imali koncept koji je pokriven u tom zakonu koji kaže da se na sto litara bezalkoholnog pića plaća fiksnih 40 kuna. Mi taj koncept predlažemo promijeniti da ne bude fiksni iznos nego da se ukalkulirava element koji se zove udio šećera u određenoj litraži. Ne govorimo o novom porezu jer porez na šećer postoji i sada, govorimo o unapređenju postojećeg“, objasnio je Marić.

Kakve će to reperkusije imati na državni proračun i maloprodajne cijene te koliko će iznositi, još će se razgovarati”, ističe Marić. Ministar je komentirao i jučerašnji sastanak prosvjetnih sindikata i Vlade oko povećanja plaća.

„Pa ja mislim da jučerašnji sastanak, na neki način, usmjerava prema nekom konačnom rješenju. Kao što ste čuli od kolega, još u ovom trenutku ne možemo ništa reći, a ne bi bilo niti korektno s moje strane išta više reći jer će se taj dijalog nastaviti. Prvi detalji će biti na sastanku“, rekao je Marić.

Hoće li na red doći i povećanje plaća policajcima?

„Sa svima ćemo voditi konstruktivan dijalog, ali ja opet ponavljam – ne možemo zanemariti jedan vrlo važan element, a to je element naših proračunskih i inih mogućnosti. Koliko god vi mene pitate, ja ću tako odgovarati – mislim i siguran sam, govorim u svoje ime, da nitko u Vladi, nije protiv povećanja plaća. Dapače, je za povećanje i činimo to“, odgovorio je Marić.

Komentiraj