NOVI MOGUĆI ŠOK ZA ZAGREPČANE: Nema više ni besplatnih knjiga za svu djecu

Veliko pospremanje u Zagrebu ima gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima, a najvažnije je uštedjeti tamo gdje se može, jer grad je u financijskom minusu.

Nakon što se preispituje mjera roditelj odgojitelj s prijedlogom ukidanja, ograničit će se novčana potpora za svako novorođeno dijete bez obzira na to koliko djece obitelj već ima.

Naime, do sada se za prvo dijete dobivalo 1800 kuna, za drugo 3600, a za treće i svako iduće dijete 54.000 kuna tijekom šest godina.

Kako neslužbeno doznaje RTL, gradonačelnik Tomašević razmišlja i o revidiranju besplatnih udžbenika u Gradu Zagrebu. Podsjetimo, besplatne udžbenike u osnovnim školama financira država, a Zagreb udžbenike za srednjoškolce.

Za srednjoškolske udžbenike Grad je ove godine dao 40 milijuna kuna te je 35.665 srednjoškolaca dobilo besplatne udžbenike. Uz to, Zagreb financira i trošak radnih bilježnica osnovnoškolaca. Više sugovornika iz Grada potvrdilo je kako razmišljaju o tome da se uvede neka vrsta socijalnog cenzusa.

– Nije pošteno da besplatne učenike dobije i onaj čiji roditelji imaju plaću od 15.000 kuna i oni koji su na minimalcu. Treba to revidirati i pronaći socijalni ključ – kaže naš sugovornik.