NOVI LANCI NA SIROMAŠTVO: Od ponedjeljka u 8 kreću ovrhe – kod bilježnika ih čeka 170. 000

Ministarstvo pravosuđa reklo je kako neće biti ovrha dok traje kriza. No, kriza i dalje traje, ali ovrhe kreću s ponedjeljkom – 18. listopada. Zbog pandemije je stopira ovrha u vrijednosti od 16 milijardi kuna. Sve to sada stiže na naplatu.

Da bi šestomjesečna pauza protekla što bezbolnije donesena je odluka da sve ide u tri vala, o čemu je u RTL-u Danas govorio državni tajnik Ministarstva pravosuđa i uprave Josip Salapić.

Na pitanje jesu li razgovarali s Javnobilježničkom komorom i FINOM-om postoji li mogućnost dogovora oko lakše otplate duga, odgovorio je da su razgovarali. 

“Vlada i Ministarstvo napravili su velike napore da izdamo preporuke da javni bilježnici od sutra puštaju ovrhe u tri faze. Prva faza je od 19. listopada od 60 tisuća, druga faza od 20. studenog oko 60 tisuća, a treća u siječnju 2021. godine. Bit će više od dva mjeseca vremena da se naši ovršenici, građani Hrvatske, pripreme i da mogu svoj dug platiti u određenim pogodnostima i nekoliko faza”, rekao je Salapić. 

Kod javnih bilježnika je pripremljeno 170 tisuća novih ovrha. U naplati potraživanja najprije se kreće s naplatom troškova, zateznih kamata pa tek onda glavnice. Prema Fini, 50 posto ovršnih postupaka odnosi se na financijske institucije. To su bankarski krediti, kreditne kartice, nešto malo osiguranja.

Komentiraj