NOVI IZBORNI ZAKON: Prekrojiti izborne jedinice ili redefinirati broj zastupnika koji iz njih dolaze

SDP predlaže prekrajanje izbornih jedinica. A što o tome misli HDZ?

Izvor: Media servis

Branko Bačić je svjestan da su se okolnosti promijenile, a to potvrđuje i popis stanovništva. “I mi smo na razini HDZ-a donijeli odluku, potrebno je ići u izmjenu izbornog zakonodavstva koje će omogućiti da težina biračkog glasa bude jednaka,a odnosno u okvirima zakonske tolerancije.”

Dvije su opcije na stolu, kaže Bačić. “To znači da ćemo, ili s jedne strane mijenjati veličine izbornih jedinica, granice izbornih jedinica kako bi u svakoj izbornoj jedinici bilo otprilike plus minus pet posto jednak broj birača ili ćemo u postojećim izbornim jedinicama mijenjati broj zastupnika, to je ono što je pred nama.”

A to bi moglo biti uskoro. “Krajnji rok koji ćemo ispoštovati, to je godinu dana prije redovnih parlamentarnih izbora, to je krajnji rok, odnosno takve su barem preporuke venecijanske komisije, da se izborno zakonodavstvo ne mijenja prije izbora. Mi ćemo, s obzirom na to da su do tada još dvije i pol godine, ja se nadam da ćemo mi do ljetne stanke ići s prvim čitanjem u Sabor.”

Iako je Bačić spomenuo opciju prekrajanja izbornih jedinica stječe se dojam da ipak tome u HDZ-u nisu skloni. Bačić brani trenutno stanje I ideju Franje Tuđmana I Vladimira Šeksa, iako tu nema neke pretjerane logike. Kada se govori o teritorijalnom preustroju, što SDP također predlaže, Bačić diže ručnu.

“Naš je stav da je ovakav centralni ustroj koji počiva na županijama, a kako ga je osmislio i predložio dr. Franjo Tuđman, najbolji regionalni izgled Hrvatske, koji omogućava regionalni razvoj Hrvatske i na tome ćemo inzistirati.”